Mulgimaa saab kolm väravat

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tõrva valla võidutöö õnnelik autor Jaanis Ilves
Tõrva valla võidutöö õnnelik autor Jaanis Ilves Foto: Mae Rae/Mulgi Vallavalitsus

Mulgimaa kolm omavalitsust ja Mulgimaa arenduskoda kuulutasid septembris välja konkursi «Mulgimaa väravad», et leida sobivad kavandid mulgilike suurvormide rajamiseks kolmele ringristmikule Viljandi, Mulgi ja Tõrva vallas. Kokku esitati 35 ideekavandit: Mulgi valda 10, Viljandi valda 13 ja Tõrva 12.

«Sarnaselt toidupiirkonna Mulgimaa tunnuslausele «Mulgi süük – uus ja vana ütenkuun» on ka võistlustöödes põimitud uus ja vana. Kasutatud on mulgipäraseid mustreid, ideid ja pandud need uudsesse vormi,» ütles Mulgimaa arenduskoja tegevjuht Erich Palm.

Üksmeelne valik

Hiljuti täitusid Viljandimaal Kulla külas asuva leerimaja teise korruse seinad konkursile laekunud ideekavanditega. Kordamööda käisid oma lemmikuid valimas Viljandi, Mulgi ja Tõrva valla omavalitsuste komisjonid. Oma arvamust avaldasid ka skulptor Mati Karmin ja arhitekt Tiia Kallas, transpordiamet aga vaatas üle, et kõik vastaks nende nõuetele. Kõik vallad valisid oma võidutööd välja suuremate vaidlusteta. Võidutöö autorid saavad 3000 eurot preemiat.

Jaanis Ilves, Tõrva valla võidukavandi autor

«Mulkide emapuu saab olla vaid linna kõige kesksemal kohal. Siit linnast minnakse ikka puu alt möödudes ja siia linna tullakse tagasi puust möödudes.»

Tõrva valla komisjon, kuhu kuulusid Helen Elias, Maido Ruusmann ja Hardi Lust, valis võidutööks Jaanis Ilvese kavandi «Emapuu». Autori sõnul valmis kavand kaks päeva enne tähtaega.

«Mulkide emapuu saab olla vaid linna kõige kesksemal kohal. Siit linnast minnakse ikka puu alt möödudes ja siia linna tullakse tagasi puust möödudes. See puu ongi linna sõlmpunkt, risttee ja kese,» rääkis Ilves oma kavandi kohta. «Emapuu visualiseerib kodukohta, kodutalu ja kollet, perekonda ja oma juuri. Selle all sünnitakse, elatakse oma elu, tehakse tööd, pidutsetakse, puhatakse ja lahkudes jäetakse temaga hüvasti.»

Suur töö alles ees

«Tõrva võidutöös oli palju nüansse, mis pani taiese eristuma ning on linnaruumis praktiline,» ütles Tõrva vallavanem Helen Elias.

Nüüd ootab vallavalitsusi ees koostöö taieste autoritega, et teha vajadusel muudatusi, arutada läbi materjalid, kinnitused ja muud tehnilised küsimused. Aasta alguses korraldatakse kõigi kolme kuju osas eraldi hange ning taiesed peavad ringristmikel püsti olema 2024. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles