Hea tervise nimel on oluline süüa tasakaalustatult ja mitmekesiselt, et organism saaks toimimiseks kätte kõik vajalikud toitained. Pahatihti aga tundub inimestele tervislik toit olevat igav ja maitsevaene. Toitumises tasakaalu leidmine paistab sageli keerukas ja aeganõudev ning mitmekesisuse lisamine kulukas.
Taldrikureegel aitab toitumises tasakaalu leida
Tervist toetav toitumine on aga lihtne, kui järgida taldrikureeglit. See näitab lihtsal viisil, kuidas oma lõuna- või õhtusöögitaldrik kokku panna nii, et söödud toidud aitaksid kätte saada vajalikke toitaineid vajalikes kogustes.
Lihtne matemaatika
Reegli põhimõte on: vähemalt poole taldrikutäiest peaks koguseliselt moodustama köögiviljad, veerandi taldrikust võiks moodustada valgurikas toit ning ülejäänud veerandi lisandid.
Pool taldrikust peaks olema täidetud salati või kuumtöödeldud köögiviljadega või mis iganes omavahelise proportsiooniga nendest. «Kui niisama keedetud-aurutatud brokolit, porgandit või peeti süüa ei taha, võib vabalt kasutada külmutatud köögiviljasegu, mida vokkida või ahjus küpsetada. Jääb ära ka koorimisele-tükeldamisele kulutatud vaev ja aeg. Mõnikord võib kasutada ka köögiviljakonserve,» andis tervise arengu instituudi TAI toitumise ja liikumise valdkonna ekspert Tagli Pitsi nõu.
Veerandi taldrikust peaks moodustama mõni valgurikas toit, näiteks kala, (linnu)liha, muna, kodujuust, kaunviljad. Ülejäänud veerand võiks jääda mingile lisandile, eelistatult kartulile või tatrale. Aga lisandi osa võib samuti köögiviljadega täita. «Selliselt oma taldrikut täites saad kätte päevase minimaalse soovitusliku köögiviljakoguse, mis näiteks keskmise täiskasvanud naisterahva puhul on 300 grammi ehk umbes kolm peotäit,» soovitas Pitsi.
Kehtib ka jõuluajal
Süües segatoitu, näiteks riisi- või pastarooga, saab samuti jälgida, et pool taldrikust oleksid köögiviljad ning segatoidu koostises oleks maksimaalselt veerandi taldrikutäie ulatuses näiteks kala või (linnu)liha.
Kui aga inimene soovibki süüa vaid taimset toitu, peaks valgurikka osa moodustama näiteks kaunviljad, sealhulgas sojast tehtud tooted. Isegi suppi saab teha taldrikureeglit järgides, kui pool toiduainetest on köögiviljad ning maksimaalselt veerand jääb kalale-lihale. Ka jõululaual saab vähemalt poolt taldrikust täita köögiviljadega, näiteks rohke salativaliku või hautatud kapsa, keedetud peedi ja kõrvitsakonserviga.