Signe Saarepuu: politseid tasub teavitada igast sissemurdmisest

, Kagu politseijaoskonna uurimisgrupi juht
Copy
Kagu politseijaoskonna uurimisgrupi juht Signe Saarepuu
Kagu politseijaoskonna uurimisgrupi juht Signe Saarepuu Foto: Maarius Suviste

Igal aastal, kui saabub pimedam aeg, sagenevad ka teated sellest, et kahtlased inimesed kipuvad võõraste majade ümber või suisa sees ringi luusima. Puutumata pole jäänud ka järelevalveta autod, mille sees olev kütus läheb vargale kaubaks.

Pime aeg on nähtamatuks jääda soovijale parim aeg tegutsemiseks. Politsei on registreerinud selle aasta 1. septembrist kuni novembri keskpaigani Võru-, Valga- ja Põlvamaal kokku 42 sissemurdmisega seotud juhtumit. Nendest 28 puhul oleme alustanud ka nii väärteo- kui ka kriminaalmenetlusi.

Enamasti murtakse sisse eluruumidesse ja sõidukitesse. Lisaks nendele on registreeritud sissemurdmise juhtumeid ka kõrvalhoonetes ja näiteks veesõidukites või spordihoonetes. Asukoha mõttes hakkavad sissemurdmised enam silma Valgamaal, kus neid on registreeritud 17. Võrumaal on nendest tänavustel sügiskuudel teatatud kuuel ja Põlvamaal viiel korral.

Kui avastate, et keegi võõras on teie territooriumil käinud, tuleb sellest kohe politseid teavitada. Mida kiiremini teade politseini jõuab, seda kiiremini on võimalik kõiki asjaolusid välja selgitama hakata.

Enda vara kaitseks soovitame oma territooriumi valgustada ning sinna paigaldada näiteks signalisatsiooniga valve, mis aegsasti võõraste liikumisest märku annab.

Kui näete, et võõras käsi on teie valduse kallal käinud, ei tohiks ise seal midagi puutuda ega ringi tatsata, sest sedasi käitudes võite rikkuda olulisi tõendeid. Kui politsei aga juba juhtunuga tegeleb, siis mida enam jagatakse politseiga väärtuslikku infot sissetungimise kohta ja saadetakse võimalusel video- ja pildimaterjali, seda suurem on tõenäosus vargad tabada.

Kõikidest juhtumitest politseid alati ei teavitata, kuid julgustame seda siiski tegema, sest iga väiksemgi infokild on meile väga oluline.

Politseile on teretulnud info ka sellistest juhtumitest, kus valduses on küll käidud, kuid miskit kaasa haaratud pole. Selline teave võib aidata suuremat tervikut kokku panna ning kurjategija tabada.

On näiteks selliseid juhtumeid, kui lõpetatud menetlus uuendatakse, sest keegi teine on andnud märku, et tema koju on sisse murtud. Sel puhul algatatud menetluse käigus leiame sealt aga täiendavaid tõendeid, mille põhjal saame kokku viia kurjategija ka eelnenud tegudega.

Õnnetus ei hüüa küll tulles, kuid igal inimesel on võimalik varga elu keerulisemaks muuta. Esemed, mida on lihtne kaasa haarata, tuleb silma alt ära panna ning territoorium tuleb kindlustada. Samuti ei tohiks jätta sõidukeid järelevalveta, sest just näiteks metsa äärde jäetud töömasinatest on viimasel ajal hakanud kaduma kütust.

Politsei ootab infot ka sellistest juhtumitest, kus valduses on küll käidud, kuid miskit kaasa haaratud pole. Selline teave võib aidata suuremat tervikut kokku panna ning kurjategija tabada.

Enda vara kaitseks on hea oma territoorium valgustada ning sinna paigaldada näiteks signalisatsiooniga valve, mis aegsasti võõraste liikumisest märku annab. Ka kaamerate olemasolu on väga oluline, kuid siinkohal tuleb silmas pidada, kus kaamera paikneb ning kas see on mõeldud salvestama ka pimedat ümbrust. Tihti jõuavad politseini videosalvestused, millelt pole pimeda olustiku tõttu midagi näha või on kaamera paigutatud sedasi, et varastel on õnnestunud tegutseda nii, et pildi peale nad jäänud polegi.

Kindlasti on suur abimees ka territooriumil olev koer. Kui te aga kinnistul ise pidevalt ei ela, tasuks mõelda naabrivalvele ja paluda mõnel heal naabril enda kodul või suvilal silm peal hoida. Väga teretulnud on kogukondades toimiv naabrivalve, kus kõik hoiavad üksteise kodudel silma peal ning teavitavad telefonil 112, kui märkavad kedagi kahtlast liikumas.

Lõpuni pole kunagi võimalik kurjategija plaane ette näha ning sellistel juhtudel on kasuks oma vara kindlustamine. Siinkohal on oluline, et kindlustatud oleks vara ka lõhkumise või kahjustamise eest. Tihti laekub politseile teateid, kus sissetungimise käigus polegi midagi kaasa võetud, kuid kahju on tekitatud just sisse murdmise endaga.

Kui oled aga varguse ohvriks langenud, tasub müügikuulutustel silm peal hoida. Varasem praktika näitab, et varas soovib ühel hetkel kauba rahaks teha ning just selle kaudu on politseil õnnestunud kurikaelu tabada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles