Värskas tuleb suures hädas appi väike elupäästja

Mati Määrits
, reporter
Copy
Elupäästjaga tegid Pille Tammpere (vasakul) juhendamisel esmalt tutvust Setomaa vallavalitsuse töötajad Ulve Kala, Erika Joonas, Margarita Kõdala ja Elen Kokla. 
Elupäästjaga tegid Pille Tammpere (vasakul) juhendamisel esmalt tutvust Setomaa vallavalitsuse töötajad Ulve Kala, Erika Joonas, Margarita Kõdala ja Elen Kokla. Foto: Mati Määrits

Setomaa vallavalitsuse ja kultuurikeskuse eesruumis paikneb sellest nädalast piirkonna esimene südametegevuse elustamisvahend AED, mille kasutamist ei tasu ka meditsiinikaugetel inimestel peljata.

Tartu tervishoiu kõrgkooli õppejõu Pille Tammpere selgitusel on aparaadist südame äkksurma korral suur abi. «Kasutamine on tegelikult üsna lihtne, kuna häält tegev AED juhendab väga hästi, mida tegema peab,» sõnas ta.

«Kui kellegi puhul on kahtlus, et süda on seiskunud, tuleks esmalt helistada hädaabinumbrile 112 ja alustada seejärel elustamisvõtetega, millest üks olulisemaid on südamemassaaž. Ellujäämise tõenäosust suurendab ja hilisemale taastumisele aitab oluliselt kaasa, kui julgetakse ka AED-aparaati kasutada ning selle abil elektrišokk anda,» selgitas Tammpere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles