Otepäälased väisasid Šveitsi esimest saunamaratoni

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Otepää valla esindus sai mõnuleda ka purskkaevus.
Otepää valla esindus sai mõnuleda ka purskkaevus. Foto: Saunamarathon Schaffhausen

Šveitsis Schaffhauseni linnas leidis hiljuti aset saunamaraton, milleks saadi inspiratsiooni Otepäält. Schaffhauseni esindusvõistkonnad võtsid tänavu osa Euroopa saunamaratonist Otepääl ja kuna naid siin vägeva elamuse osaliseks, otsustati sarnane üritus korraldada koduski. Kohale kutsuti ka mentorid Eestist.

Team Otepäässe kuulusid Otepää vallavalitsuse spordinõunik ja siinsete saunamaratonide peakorraldaja Ago Arro, vallavalitsuse finantsteenistuse juhataja Kadri Vaks ja Otepää Kultuurikeskuste juht Jorma Riivald.

Kuna tegemist on linnaga, kus 38 000 elanikku, paiknesid saunad linnaruumis – üksteisest jalutuskäigu kaugusel, aga võis ka ühistranspordiga nende vahet sõita.

«Osaleda said nii üksikud saunafännid kui kahe- kuni neljaliikmelised tiimid. Kokku oli maratoniks valmis seatud 19 eriilmelist sauna. Võistluspäeva hommikul ühist starti ei olnud – tiimid võisid alustada, millal soovisid. Aega ei võetud. Saunad olid kuumaks köetud kella kümneks hommikul ja avatud kella 18ni,» rääkis Ago Arro.

Otepää tiim jõudis külastada 11 sauna. «Esimese juurde liikudes üllatas meid tänavatel karnevalimelu ja uhke paraad puhkpillide saatel. Selgus, et samal päeval oli linnas fantaasiakarneval. Hämmastas šveitslaste leidlikkus kasutada ära vanalinnas paiknevaid purskkaeve, mis olid ahjude ja pumpade abil soojaks köetud. Väga sürrealistlik oli supelda vanalinna purskkaevu 37-kraadises vees, rahvas paksudes jopedes mööda jalutamas,» meenutas Arro.

Vanalinnas paiknes mitu torusauna, kus juures ka kümblustünn. «Oli ka taaskasutust, kus saun oli kokku klopsitud sandwich-paneelidest ja vanadest pakettakendest. Üks saun oli ehitatud bussiootepaviljoni piletimüügikioskisse. Sealse ohutuse seadsime küll kahtluse alla, aga huvitav oli see ikkagi. Meie üllatuseks oli ka palju telksaunu. Üks neist oli vana kindluse tipus asuval platvormil – see oli ainus, kus viidi läbi põnevaid saunarituaale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles