Andre Hanimägi: hooldereform ei tohi muutuda poliitikaks ja äriks

, riigikogu sotsiaalkomisjoni liige (Keskerakond)
Copy
Andre Hanimägi
Andre Hanimägi Foto: Tairo Lutter

Hooldereform on teenitult saamas jälle tähelepanu, sest taas kord pole kõik, mis hiilgab, osutunud kullaks. Juba sel suvel, kui reform käivitus, oli rõõmu ja ilusate lubaduste taustal minul ja paljudel teistel kulm kortsus. 1. juulil 2023 jõustunud reformile oli eraldatud 40 miljonit poole aasta peale. Terveks 2024. aastaks nähakse ette aga vaid 57,9 miljonit. Midagi justkui ei klapi…

Algul oli summa järgmiseks aastaks veelgi väiksem, kuid nagu rahandusminister äsja kinnitas, on koalitsioon võtnud Keskerakonna soove veidigi arvesse ja esialgselt kavandatust sai hooldereform 2,1% raha juurde. See on muidugi riigimehelik, kuid paraku ei ole seegi piisav. Juba täna on kuulda, kuidas paljudel, kes algul tõepoolest said hooldekodu koha lubatud keskmise pensioni eest, jäi õnn üürikeseks.

Ajakirjanik Mart Pukk tõi oma loos välja, kuidas temal tuleb hinnatõusude tulemusel järgmisel aastal juba 300 eurot juurde maksta. Muutus nullist 300ni toimus vaid poole aastaga. Kolm omavalitsust on aga lausa riigi vastu kohtusse läinud, sest valitsus on andnud inimestele lubaduse, mida omavalitsused täitma peavad, kuid mitte piisavat rahastust. Tartu maadleb lausa 1,6-miljonilise auguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles