Jaan Rapp: vajame heade sõnade kuud

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Jaan Rapp
Jaan Rapp Foto: Arvo Meeks

Aasta lõpp on eriline sellegi poolest, et siis on palju pidulikke üritusi. Antakse üle tunnustusi, kingitakse tänukirju ja lillekimpe. Häid emotsioone, mida sellised ettevõtmised kaasa toovad, on raske üle hinnata. Eriti siis, kui tunnustuse pälvivad need, kes seda tõesti väärivad. Nii et isegi need, kes ehk ka esiletõstmist lootsid, tunnistavad oma südames: parim võitis.

Paraku ei kesta selliste kaunite hetkede mõju ülemäära kaua ja pahatihti saabub peagi taas hall argipäev. Eriti siis, kui ilmaolud väljas kiita pole, on külm ja pime. Samas on meie kõigi võimuses ümbritsevat maailma veidigi paremaks muuta heade sõnade abil. Sest sõna jõud on tohutu. Sellega saab inimese kõrgustesse tõsta, aga ka mutta trampida.

Pean end üpris õnnelikuks inimeseks, kellele on tihti vaja väga vähe, et päeva paremaks muuta. Seda just mõne lihtsa sõna abil. Äsja sain sellele toreda kinnituse.

Ma ei kasuta eriti sageli lifti, püüan liikuda treppe mööda. Eelmisel nädalal sattusin siiski liftis sõitma ja seda koos noormehega, kellel vanust vahest paarikümne aasta ringis. Enne liftist väljumist pöördus ta minu poole ja soovis viisakalt kena päeva. No tõepoolest muutus päev kohe palju paremaks. Hakka või rohkem liftiga sõitma!

Just noorte viisakus teeb südame eriti soojaks. Tähendab, et meil on veel lootust ...

Ilmselt ei unusta ma eales üht juhtumit kaupluses. Kassas istunud noor särasilmne tütarlaps, paraku küll asendustöötaja, takseeris minu ostetud salativalikut ja teatas reipalt: «Tervislik valik!» Kuigi see oli täiesti mitte-eestilik olukord, toob selle meenutamine ilmselt elu lõpuni naeratuse näole.

Just noorte viisakus teeb südame eriti soojaks. Tähendab, et meil on veel lootust ...

Märts on meil hea teeninduse kuu, september ärgitab piirama oma alkoholitarbimist. Äkki kuulutaks detsembri hea sõna kuuks? Kuna paljud inimesed on lähenevate jõulude valguses tavalisest tundlikumad, on ehk tavalisest kergem öelda enda ümber olevate inimestele midagi head ja ilusat.

Ei pea hakkama mõtlema välja sisutühje komplimente, kena päeva soovimisest liftis või matkarajal vastutulijate tervitamisest täitsa piisab. Ja kui hästi läheb, pikeneb sarnane ellusuhtumine ka uude aastasse. Nii nagu paljud, kes septembris alkoholiga pausi on pidanud, sellest ka pikemaks ajaks loobunud on.

Ja kui seekord välja ei tule, siis proovime järgmine aasta uuesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles