Võru abiarst rakendas pardid heategevusvankri ette

Tiit Loim
, reporter
Copy
Lõuna-Eesti haigla abiarst Kris-Marii Jaansonile andis heategevusprojekti algatamiseks inspiratsiooni vabatahtlik töö Eesti vähihaigete laste vanemate liidus.
Lõuna-Eesti haigla abiarst Kris-Marii Jaansonile andis heategevusprojekti algatamiseks inspiratsiooni vabatahtlik töö Eesti vähihaigete laste vanemate liidus. Foto: Tomi Saluveer

Lõuna-Eesti haigla abiarst Kris-Marii Jaanson algatas oma töökohal omanäolise heategevuse, mille tulu läheb vähihaigete laste ja nende vanemate abistamiseks.

Võru külje all asuvas haiglas abiarstina töötav Jaanson lausus, et on Eesti vähihaigete laste vanemate liidus aktiivne vabatahtlik olnud juba aastaid. See on organisatsioon, mis korraldab tuntud pardirallit, mille käigus mängupardid Tallinnas Kadrioru pargi kanalis omavahel heategevuslikul eesmärgil mõõtu võtavad.

Liiduni jõudis ta isikliku kokkupuute tõttu, kui tema väiksel õel avastati kümme aastat tagasi kasvaja. Õde on tänaseks paranenud, aga Jaanson jäi liidu tegevustesse edasi panustama.

Värske idee tuli Jaansonil tema enda jutu järgi spontaanselt, kuna heategevusorganisatsioonis toimetades ongi pea aeg-ajalt ideedest tulvil. «Olles ise haiglas tööl jõulumeeleoluga, teadsin, et kuusk siia niikuinii tuleb, võiks seda ära kasutada. Samas võiks ka head teha.»

Pensionil pardid

Idee, milleni ta jõudis, on järgmine. Kuuse kõrval korvis on mängupardid, millele ta pani riputamiseks külge paelad. Kes haiglasse satub, võib võtta pardi, riputada selle kuuse külge ja poetada kogumiskasti viis eurot. Raha läheb vähihaigete laste ja nende vanemate abistamiseks.

Liidu kaudu sai naine enda kätte ka pardid – neid on umbes viissada. Varem on need pardirallil osalenud, aga on nüüdseks sealt pensionile saadetud. «Need ei ole pardirallil tükk aega kasutusel olnud. Seal on uued, vastavalt tingimustele tehtud pardid, et nad kõik ujuks ühes suunas ja oleksid kõik ühesugused.»

Ta pakkus, et kõigi 1000 pardi käikuminek ei pruugi ehk õnnestuda, aga vähemalt pooled võiks seekord kasutusse minna küll.

Hiljuti õnnestus ettevõttelt Anvol saada veel 500 parti, seega on heategevuslikke mängulinde nüüd kokku ootel 1000. «See algas väga väikeste numbritega. Haigla juhtkond andis siis märku, et võiks suuremalt mõelda. Need pardid järjest lähevad sinna kuuse juurde, kõike tuhandet me sinna korraga välja ei pane,» sõnas Jaanson.

Partide külge kinnitab riputuslindid abiarst ise oma töö kõrvalt. «See ei ole väga suur vaev. Natuke nokitsemist. Kuna ma haiglas töötan, hoian silma peal, kui palju neid kulub ja kui palju on vaja juurde teha.»

Pardikorv sai haiglas kuuse kõrvale paika novembri lõpus. Seni ei ole Jaanson kokku lugenud, kui palju annetatud on, aga huvi on olnud suur. «Tundub, et inimestele ikkagi läheb see korda, nad annetavad aktiivselt – kuusk on partidega ehitud.»

Annetada saab kolmekuningapäevani

Ta pakkus, et kõigi tuhande pardi käikuminek ehk ei õnnestu, aga vähemalt pooled võiks seekord heategevuses osaleda küll. Pardid jäävad haiglasse 6. jaanuari ehk kolmekuningapäevani, seejärel jõuab annetus abivajajateni.

Lõuna-Eesti haigla juht Arvi Vask lausus, et haigla juhtkond tuli ideega kiirelt kaasa. «Algne idee oli ikka Kris-Mariilt, ta on meil tubli EMO töötaja. Ta saatis kirja, et selline mõte on. Saime kokku, arutasime, kuidas seda kõige paremini teha. Arutelu tulemusena tuli see formaat, et jätame igal aastal fuajees oleva kuuse tavaliste ehetega ehtimata ja ehime seda ainult partidega.»

Vask tõdes, et tavaliselt aitavad heategevusprojektid pigem haiglat. «Meie ise eriti ei ole heategevusprojektidesse panustanud. Aga see idee tundus väga sobivat. Minu teada on seal juba mitusada eurot kogutud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles