Tähtajatu streik algab 22. jaanuarist

BNS
Copy
Õpetajate streigi ajal jääb ilmselt hulk klassiruume tühjaks.
Õpetajate streigi ajal jääb ilmselt hulk klassiruume tühjaks. Foto: Arvo Meeks

Eesti Haridustöötajate Liidu (EHL) volikogu otsustas teisipäeval Tallinnas alustada järgmise aasta 22. jaanuarist tähtajatut streiki, mille põhjus on valitsuse sõnamurdlikkus ning lühinägelik suhtumine palgaküsimuste lahendamisel.

Õpetajatele on lubatud palgatõusu väga konkreetselt nii enne kui ka vahetult pärast valimisi. Praegune ebamäärane olukord ei mõju positiivselt ei motivatsioonile, tööga rahulolule ega anna ka mingit kindlust edasise osas.

EHL-i esimees ja streigijuht Reemo Voltri rõhutas, et viimase hetkeni siiski loodeti, et streiki pole vaja välja kuulutada ning kõik valitsuse liikmed saavad aru, et investeering haridusse on investeering Eesti tulevikku. «Kahjuks aga ei suudetud valitsuses siiski prioriteete seada. Väga märgiline oli ka haridus- ja teadusministri palkade alamäära tõusuks leitud kaheksa miljoni mittejõudmine riigieelarvesse,» lisas Voltri.

Streik hõlmab nii alus- kui üld- ja kutsehariduse asutusi. Osaleda saavad kõik haridusasutuste töötajad. Streigi ajal võib aga ei pea tööandja palgamaksmise peatada. Kuidas streigi ajal toimivad koolid ja lasteaiad, on nende pidajate ja juhtide otsustada. Streigiga seotud detailid koordineerib Eesti Haridustöötajate Liit asutuste streigijuhtidega. Samuti koordineerib liit haridustöötajatele toetusstreikide läbiviimist.

«Ma saan aru töötajate murest palgakaotuse pärast streigi ajal, kuid vaadakem ka pikka plaani – palgatõus korvab selle puudujäägi. Siinkohal tervitan neid omavalitsusi, kes palga maksmist ei peata. Seisame ju teie eest, et koolides ja lasteaedades oleksid ka tulevikus särasilmsed ja kvalifitseeritud inimesed tööl!» ütles Voltri.

Lisaks palgatõusule järgmisest aastast peab EHL ülimalt oluliseks alustada läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimiseks, välistamaks edaspidistel aastatel sarnase situatsiooni tekkimist, mis nõuab tööseisakuga oma õiguste eest seismist. Samuti on edasistel aruteludel haridus- ja teadusministeeriumiga EHLi tahe hoida fookuses ka lasteaia õpetajate palkade soetus üldhariduse õpetajate palkadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles