Vahur Joa: pettused ei tasu ära

Vahur Joa
, ajakirjanik
Copy
Vahur Joa

 
Vahur Joa  Foto: Pärnu Postimees

Mõneski valdkonnas on töökätest puudus. Vajaka on näiteks päästjaid, meedikuid ja eakate hooldajaid. Ja mis praegu eriti aktuaalne – elektrikuid, kes ulatuslikke rikkeid kõrvaldada aitaksid.

Eesti võitleb juba mitu nädalat elektrikatkestustega ning väga paljud majapidamised on olnud pikalt vooluta. Sajad elektrikud töötavad praegu lausa kahes vahetuses, et olukorda leevendust tuua.

Samuti on käed-jalad tööd täis päästjatel – nii kutselistel kui vabatahtlikel. Küll tuleb libedaga teel välja sõitnud autosid kraavist välja tõmmata, üleköetud ahju tõttu lahvatanud põlengut kustutada või läbi jää vajunud hädalist kaldale aidata. Nad on meist vaid telefonikõne kaugusel. Ja teevad oma tööd pühendunult oma väikese palga või isegi pelgalt pärastise käepigistuse ja aitäh-sõna eest.

Samamoodi on ka politseinikega – nad aitavad, nagu suudavad, kui keegi on kellegi teise varale näpud taha ajanud, vägivalla pärast kannatanud või liikluses ohtlikke olukordi tekitanud. Ilmast olemata annavad nad endast kõik, et inimesed oleksid kaitstud, varastatud asjad jõuaksid tagasi omaniku kätte ning kord oleks majas.

Ennastsalgavalt rabavad tööd ka meedikud, kel tuleb arstiabi anda ju sellistelegi kapriissetele patsientidele, kes ise meditsiini ei usu.

Õpetajad, kes hoolimata pikkadest ja pingelistest tööpäevadest ning madalast palgast ikka kannatlikult lapsi harivad, on viidud lausa nii kaugele, et nad on valmis pikemalt streikima. Nende eeskujul võib olla järgijaid.

Töölemineku asemel mõtlevad petturid välja kelmusi, et siis südametunnistuse piinadeta mõne heauskse ohvri pangakontot tühjendada.

Kõigis neis valdkondades oleks töökäsi juurde tarvis. Siis muutuks praegu ametis olijate elu veidigi kergemaks ja nii on vahest kergem leppida ka kasinavõitu töötasuga.

Samas on meie riigis tegutsemas hulk inimesi, kes püüavad leida viise, kuidas tööta raha saada. Täpsemalt öeldes: inimestelt raha välja petta.

Töölemineku asemel mõtlevad nad välja kelmusi, et siis südametunnistuse piinadeta mõne heauskse ohvri pangakontot tühjendada. Nii veedetakse arvuti taga üha uusi petuskeeme nuputades tunde ja päevi ja kuid...

Pidev petuskeemide nuputamine ei tasu end ära, sest need tuuakse varem või hiljem avalikkuse ette. Pea alati saadakse kätte ka nende taga olijad. Miks siis juba mitte ise tööle minna ja ausal viisil raha teenida? Miks riskida kiire rikastumise nimel vanglakaristusega?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles