Kultuuripealinna esimene avapidu tuleb Valgas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tartus Emajõe kallastel näeb uhket vaatemängu.
Tartus Emajõe kallastel näeb uhket vaatemängu. Foto: Mana Kaasik/Tartu2024

Juba 5. jaanuaril tähistatakse kultuuripealinna aastat avatseremooniaga Valgas. Esinevad Lõuna-Eesti reggae-bänd Angus ja Valgast pärit laulja Karmen Rõivassepp. Võrus on kultuuripealinna aasta avamine 19. jaanuaril koos Uku Suvistega ja Põlvas 27. jaanuaril Meelika Hainsooga.

Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta suur avapidu peetakse aga 26. jaanuaril Tartu südalinnas. Avatseremoonia «Kõik on kokku üks!» lavastaja on Taavi Tõnisson ja dramaturg Eero Epner.

Avatseremoonia lava on Emajõe kaldapealne ala, mis jääb Kaarsilla ja Rahu silla vahele. Lisaks kasutatakse lavana 35 meetri pikkust ehk suurimat Eesti sisevetel seilavat jõepraami Koit.

«Euroopa kultuuripealinnade traditsiooniliste avatseremooniate eeskuju on justkui olümpiamängude avamine – talvise Emajõe kallastel lahtirulluv etteaste on vaatemänguline kontsertetendus,» rääkis Tartu 2024 loovjuht Kati Torp.

Uusi teoseid koos juba kuulsate lugudega esitavad Trad.Attack! ja Sander Mölder. Filmiliku muusikapaleti on kokku traageldanud Liina Sumera ja oluline roll helimustrite loomises on Elleri sümfonietil dirigent Andres Kaljuste juhatamisel.

«Efektsete numbritega läbikomponeeritud etendus on täis üllatusi ning avastamisrõõmu, mis peegeldab Lõuna-Eestis peituvat ainulaadsust ning Euroopale avatud uudishimulikkust,» sõnas Taavi Tõnisson.

Avamispäeva hommik 26. jaanuaril algab Club Illusionis lasteaiarühmadele ja õpetajatele mõeldud lastediskoga. Muusikat mängib DJ Maido Möls ja samme näitavad ette Tantsulaagri tantsijad Britt Kõrsmaa, Märt Agu ja Oliver Soomets.

Raekoja platsil aitab enne avatseremooniat tuju luua elektroonilise muusika pidu. Pärast avaetendust suundub publik muusika saatel rongkäigus Eesti Rahva Muuseumi katuse alla vabaõhureivile. Muuseumi saale täidab sel ööl elektrooniline muusika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles