Veeblirännak pani õppurid proovile 60-kilomeetrise matkaga

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Osalejad pidid läbima 60 kilomeetrit.
Osalejad pidid läbima 60 kilomeetrit. Foto: Mari-Liis Päären/Eesti Kaitsevägi

Kaitseväe akadeemia pea 60-kilomeetrine vanemallohvitseride põhikursuse ühepäevase veeblirännaku jooksul läbisid õppurid kuus kontrollpunkti.

«Rännakul osalenud tulevased nooremveeblid on oma edaspidises teenistuses eeskujuks sõduritele,» ütles rännaku pealäbiviija, akadeemia vanemallohvitseride keskastmekursuse õppur veebel Artur Raudna.

«Nad õpetavad sõdureid enda kogemuste kaudu ning rännak andis neile hea teadmise sellest, kui palju ja kui kaugele suudab üks sõdur kõndida ning millisel hetkel hakkab tema lahinguvõime langema. Lisaks kasulikele õppetundidele on rännaku eesmärk hoida allohvitseride vahelist ühtekuuluvustunnet ning jätkata aastast aastasse pikaaegset traditsiooni,» lisas ta.

Retke korraldasid vanemallohvitseri keskastmekursuse õppurid, kes koostasid nii marsruudi kui kontrollpunktid. Õppivate veeblite kaasamise eesmärk oli lõimida omavahel tulevased ning juba teenistuses olevad allohvitserid.

Raudna sõnul ettevalmistustöö sujus ning korraldajad said väliõppuse läbiviimise kogemuse. «76 protsenti vanemallohvitseride põhikursuse õppuritest lõpetas rännaku täismahus ning esialgse tagasiside põhjal meeldis neile retke ülesehitus.»

Kontrollpunktides tuli täita meeskonnatööl põhinevaid ülesandeid, näiteks anda meditsiinilist abi autoavariis kannatanutele, lahendada pedagoogilisi ja taktikalisi ülesandeid.

Jalgsirännakust võttis tänavu osa 50 õppurit, kellest 32 läbis distantsi täies ulatuses – neile antakse kursuse lõpetamisel rännakumarsi rinnamärk.

Veeblirännak, mille vältel pannakse proovile õppurite juhtimisoskused, füüsiline vorm ning vaimne tasakaal üksuses, on allohvitseride kursuse traditsioon juba alates 1994. aastast. See annab õppuritele võimaluse liikuda üheskoos mööda kaunist Lõuna-Eesti kuppelmaastikku ning leida jõudu, läbimaks alustatud teekond.

Vanemallohvitseride põhikursus annab alused ja suunised esimese tasandi vanemaallohvitseride ettevalmistamiseks kõikidele Eesti kaitseväe väeliikidele ning Kaitseliidule. Õppekava läbinu on võimeline teenima rahuajal rühmasuuruse üksuse ülema abi ja instruktori ametikohal ning allüksuse ülemana sõjaajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles