Igavikku kutsuti Benjamin Georg Lillemäe

Mati Määrits
, reporter
Copy
Benjamin Georg Lillemäe.
Benjamin Georg Lillemäe. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jõuluõhtu jumalateenistust Põlva Püha Peetri kirikus koguduse vaimulik Benjamin Lillemäe enam läbi ei viinud, vaid elas toimuvale kaasa veebi vahendusel. Järgmise päeva õhtul lahkus ta meie hulgast jäädavalt.

Benjamin Lillemäe (18.4.1953 – 25.12.2023) alustas vaimulikku tööd 1975. aastal luteri kiriku õpetajana Mehikoormas ja Räpinas. 1982. aastast oli ta Põlva Püha Neitsi Maarja koguduse õpetaja. Tema eestvõttel ehitati Põlva kirikusse 1992. aastal külgrõdud ja taastati Kähri õigeusu kiriku varemed Põlva abikirikuks ning pühitseti Rosma surnuaed.

Pärast luteri kirikust lahkumist rajas Benjamin Lillemäe karismaatilise vabakoguduse ja juhtis Põlvasse Pärna tänavale uue kirikuhoone ehitamist, mis valmis 1996. aastal. Valmimise ootel on palvekeskus.

2000. aastal rajas Lillemäe Eesti Karismaatilise Osaduskiriku, mille tegevuses on ühendatud erinevad kristlikud traditsioonid. Pärast aktiivset misjonitööd Saksamaal, Šveitsis, Itaalias ja Ghanas pühendus ta viimastel aastatel peamiselt tööle Eestis ja Põlva Püha Peetri koguduses.

«Tema teenimise eesmärk oli Jumala õnnistuse külvamine inimeste eludesse neid õnnistades ja nende eest palvetades. Benjamin tervendas inimesi rõõmuga. Rõõm Issandas oli tema loomuomadus ja suurim tugevus, nagu õpetab ka Jumala Sõna,» toonitas misjonipiiskop Annely Eesmaa.

Lahkunu ise kutsus end Isa Benjaminiks. Eesti Karismaatilises Osaduskirikus oli ta peapiiskop. Mujal maailmas loodi hiljem eraldi karismaatiline osaduskirik, mille patriarh ta oli. Samuti kandis ta pearabi tiitlit tänu tööle juutide seas.

Tants ja laul Jumala ülistuseks

Põlva kammerkoori Maarja dirigendile Ester Liblikule jäi lahkunu meelde eeskätt oma rõõmsameelsuse ja vahetu olemise poolest. «Kirikuteenistused pididki tema veendumuse kohaselt olema hästi lõbusad ja hoogsad. Ta plaksutas ja hõiskas kirikus, kogu selle vabaduse juurde käis tants ja laul – ikka Jumala ülistuseks. Tema teenistustel tundsid end ülendatult, see oli täis rõõmu.»

Ravitsejana andis Lillemäe tervise tagasi paljudele inimestele. «Ta andis endast kõik, et inimesi aidata. Ta ei rõhutanud kunagi, et tema tegi, vaid et on olnud üksnes vahelüli Jumala ja inimeste vahel. Ta ütles ikka: «Kõik on tänu Jumalale»,» märkis Liblik.

Lillemäe tegi misjonäritööd üle maailma, sealhulgas Aafrikas, kus tema teenistustel on korraga osalenud tuhanded inimesed. «Ta oli väga austatud ja oodatud,» sõnas dirigent, kelle sõnutsi on Maarja koor nii mõnigi kord esinenud Põlvas viibinud kõrgetele kirikutegelastele.

Ka oma sünnile on Maarja koor tänu võlgu Georg Lillemäele, kes oli Eesti taasiseseisvumise ajal EELK Põlva Püha Neitsi Maarja koguduse õpetaja. «Ta leidis, et kirikul võiks ka koor olla. Me ei olnud küll kirikukoor, aga hakkasime teenistustel laulma. Koori esimene esinemine oli Kähri kiriku taasavamisel, kus nõukogude ajal oli soolaladu. Tema tegi selle korda ning mõne aja pärast anti see tagasi õigeusu kirikule,» mainis Liblik.

Vaimulik saadeti viimsele teele laupäeval

Benjamin Georg Lillemäe ärasaatmine toimus 30. detsembril kell 12 Põlva Püha Peetri kirikus, millele järgnes muldasängitamine Põlva kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles