Uuest aastast vähenevad lasterikka pere toetused

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Jaanuarist on lasterikka pere toetused väiksemad. Foto on illustreeriv.
Jaanuarist on lasterikka pere toetused väiksemad. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Uuest aastast on kolme kuni kuue lapsega pere toetus varasema 650 euro asemel 450 kuus ning seitsme ja enama lapse puhul 850 asemel 650 eurot kuus. Ära kaob ka lasterikka pere toetuse sujuv üleminek.

2023. aastal maksti lasterikka pere toetust kolme lapse puhul täies mahus kuni vanima lapse 19-aastaseks saamiseni, misjärel hakkas toetus järk-järgult vähenema, teatas sotsiaalkindlustusamet.

Alates 2024. aasta jaanuarist seda enam ei tehta. Teisisõnu, kui perre jääb kaks või üks alla 19-aastast lastetoetust saavat last, ei maksta enam lasterikka pere toetust vastavalt 2/3 või 1/3 toetuse kogusuurusest.

Sotsiaalkindlustusameti perehüvitiste teenuse juhi Piret Meemanni sõnul arvutatakse toetuse suurused automaatselt ümber ning inimene ise midagi tegema ei pea.

«Küll aga paneme toetuse saajatele südamele, et kõik isikuandmed, sealhulgas pangakonto oleksid nii sotsiaalkindlustusameti iseteeninduses kui ka rahvastikuregistris kontrollitud ja õiged. Nii jõuab toetus või hüvitis inimeseni õigel ajal ja õigele kontole,» lisas Meemann.

Nimetatud muudatused ei puuduta üksikvanema lapse toetust ega ka esimese ja teise lapse toetust, mille suuruseks jääb endiselt 80 eurot lapse kohta. Niisamuti lapsetoetust alates kolmandast lapsest, mis on 100 eurot kuus.

Kokku maksab sotsiaalkindlustusamet lastetoetusi enam kui 163 000 perele, üksikvanema lapse toetust 8600 ning lasterikka pere toetust 23 900 perele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles