Auhinnatud filmitegija Anna Hints: suitsusaun aitab sulatada külmunud traumad

Maarius Suviste
, reporter
Copy
«Savvusanna sõsarate» režissöör Anna Hints hiljuti Tallinna lennujaamas toimunud vastuvõtul, kui ta oli just saabunud Saksamaalt. Nimelt jagati Berliinis Euroopa filmiakadeemia auhindu ja tema linateos pärjati Euroopa parimaks dokumentaalfilmiks.
«Savvusanna sõsarate» režissöör Anna Hints hiljuti Tallinna lennujaamas toimunud vastuvõtul, kui ta oli just saabunud Saksamaalt. Nimelt jagati Berliinis Euroopa filmiakadeemia auhindu ja tema linateos pärjati Euroopa parimaks dokumentaalfilmiks. Foto: Sander Ilvest

Vana-Võromaal filmitud ja üle maailma kuraditosin auhinda võitnud «Savvusanna sõsarate» režissöör ja stsenarist Anna Hints tõdeb, et suitsusaun on talle pühapaik, kus saab olla luuüdini aus ja haavatav. Ta vajab seda, et jääda inimeseks, luua ning puhastuda.

Hiljuti anti Berliinis üle Euroopa filmiakadeemia (EFA) filmiauhinnad. Euroopa parimaks dokumentaalfilmiks pärjati seal Lõuna-Eesti juurtega Anna Hintsi «Savvusanna sõsarad». See on intiimne linateos naistest, kes tulevad suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku, jagavad oma sügavamaid saladusi ning pesevad maha kehasse kogunenud häbi ja valu. See on esimene Eesti film, mis on pälvinud maineka EFA auhinna.

Valdavalt 70–90-kraadises saunakuumuses filmitud «Savvusanna sõsarad» valmis seitsme aasta jooksul. Kuue aasta jooksul käis filmimine ning oli põhiliselt kaks suitsusauna Vana-Võromaal, kus materjal üles võeti. Aga mitte ainult, näiteks Haanjamaa Mooska talu perenaise Eda Veeroja juures käidi salvestamas tema enda suitsusaunas. Mõned korrad filmiti ka teistes suitsusaunades – enamasti Vana-Võromaal, aga ka Setomaal ning Vana-Tartumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles