GALERII Vaimulik Benjamin Georg Lillemäe saadeti viimsele teele

Mati Määrits
, reporter
Copy

Põlva Püha Peetri kirikust saadeti laupäeval viimsele teele koguduse hingekarjane, Eesti Karismaatilise Osaduskiriku peapiiskop, ülemaailmse karismaatilise osaduskiriku patriarh, pearabi Benjamin Georg Lillemäe.

Vaimuliku talituse viis läbi lahkunu poeg Leevi Lillemäe, kelle sõnutsi ootas isa veel detsembri alguses märki selle kohta, kas võtta ette sõit Aafrikasse või tuleb see edasi lükata. "Mida päev edasi, seda enam tuli tal leppida teadmisega, et kõik ei ole enda teha. Benjamini usutunnistus oli, et evangeelium peab olema seotud rõõmuga ja andma jõudu elada üle ränkrasked kannatused. Enda koormast ta ei rääkinud, ütles alati, et kõik on  tänu Jumalale hästi," sõnas noorem Lillemäe.

Tänavusele jõuluõhtu jumalateenistusele elas hingekarjane kaasa  veebi vahendusel, järgmisel õhtul lahkus ta meie hulgast. "Varasemate jõulude eel harjutas ta palju laulu "Jõuluööl", mida jõulu esimesel pühal esitas seekord tütar Maarja," märkis Leevi Lillemäe.

Hingekarjase ärasaatmisel esitas sama laulu Mari-Liis Urb. Solistina astus üles veel Margot Suur. Viiulil mängis Signe Pruus, süntesaatori taga võtsid kordamööda istet Külvi Paide, Raina Urb ja Riivo Jõgi. Kolm laulu esitas kammerkoor Maarja Ester Libliku dirigeerimisel. 

Lahkunuga käis teiste hulgas tihedalt läbi paljulapseline perekond Käo. Tütre Elerin Käo sõnutsi osales ta kõigil laste sünnipäevadel ning oskas isegi pulma õigeks pulmaks muuta.

Põlva vallavolikogu esimees Georg Pelisaar sõnas, et ei tea kedagi teist, kes oleks oma  elu jooksul rajanud kaks kirikut. "Sinust jääb Põlvasse legend, mis ei kustu," lausus ta.

Leevi Lillemäe tagasivaatel omandas isa esmalt küll arhitekti eriala, kuid jõudis lõpuks ikka vaimuliku teele, millest oli lapsepõlvest saadik unistanud. Pärast õpinguid toonases usuteaduste instituudis saatis peapiiskop ta Mehikoorma kalurikülla, kuhu oli kiriku varemete kõrvale rajatud palvela. Georg Lillemäe on teeninud veel EELK Räpina ja Põlva kogudusi, mille järel  rajas karismaatilise vabakoguduse ja võttis ette kirikuhoone ehitamise Põlvasse Pärna tänavale. "Ta tundis Jumala kutset rajada misjonikogudusi üle maailma," märkis poeg.

Ühelegi abivajajale kirikumees ära ei öelnud - ka siis, kui teiselt poolt maakera helistati pärast südaööd. Viimase aasta jooksul käis Isa Benjamin oma armastatud paigad Saksamaal, Šveitsis ja Aafrikas läbi ja kavatses sinna veel minna, aga paraku sai aeg täis.

Benjamin Georg Lillemäe sängitati mulda Põlva kalmistu müüri äärde paarikümmne meetri kaugusel oma kodust. Viimased sõnad ütlesid talle kaasa Londonis ja Ghanas tegutsev patriarh Edmund Kwatia ja poeg Leevi Lillemäe. Šveitsist oli saabunud oma teejuhti ära saatma Sunday Martins Adeojo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles