Muuseumikaart kogub populaarsust

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Muuseumikaardi sisseseadmise juht Kert Kask
Muuseumikaardi sisseseadmise juht Kert Kask Foto: arhiiv

Eestis aprillis kasutusele võetud muuseumikaardi omanikke on juba kümme tuhat ja nad on teinud kaheksa kuuga ligi 52 000 muuseumikülastust. Põlvamaal oli eelmise aasta lõpuks selle kaardiga tehtud 559, Võrumaal 521 ja Valgamaal 109 külastust.

Põlvamaal on kaardi taha joondunud kaks mäluasutust: Eesti maanteemuuseum ja Karilatsi vabaõhumuuseum ning Valgamaal samuti kaks: Mulgi elamuskeskus ja Valga muuseum. Võrumaal on neid aga kaheksa.

Enim on kaardiga käidud ERMis, Kumu kunstimuuseumis ja Eesti vabaõhumuuseumis.

«Kaart on toonud muuseumidesse täiesti uusi külastajaid, aga kasvatanud oluliselt ka korduvkülastusi ehk toonud inimese näituste vahetumisega tagasi samasse paika. Senise külastatavuse põhjal on tulemused tugevalt ületanud meie esimeseks aastaks seatud eesmärke ning kinnitanud Eesti inimeste jätkuvalt suurt kultuurihuvi,» ütles muuseumikaardi sisseseadmise juht Kert Kask.

Populaarseimad näitused kaardiomanike seas on olnud Eesti loodusmuuseumi seenenäitus, Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi Tallinna juveelitehase näitus ja arhitektuurimuuseumi näitus saatkondade interjööridest.

Enim käivad inimesed muuseumides nädalavahetusel, kõige harvemini esmaspäeval ja teisipäeval. Keskmine kaardiomanik on 42-aastane naine, noorim kaheaastane ja vanim 93-aastane. Selline kaart on taskus ka umbes viiesajal välismaalasel.

Kõige aktiivsem kaardikasutaja on Krista Roolaid, kes teinud kaheksa kuuga ligi kakssada külastust ja pälvis sellega novembris Eesti muuseumiühingult aasta muuseumisõbra tiitli. Senise külastatavuse põhjal käib Eesti suurim muuseumifänn mäluasutustes enam kui 28 korda kuus.

«Kristal on hea ülevaade kõikidest Eesti muuseumidest ja seal olevatest näitustest ning teda teavad ja tunnevad nägupidi pea kõik Eesti muuseumitöötajad,» märkis Kask, kelle sõnul on Roolaid inspireerinud oma tegevusega nii mäluasutuste töötajaid kui ka külastajaid.

Sarnane aastane muuseumikaart on Euroopas kasutusel veel Soomes, Hollandis, Belgias ja Šveitsis. Kui Eestis on kaardiomanikke kümme tuhat, siis 8,9 miljoni elanikuga Šveitsis on neid üheksa tuhat.

Kokku tagab kaart sissepääsu 119 mäluasutusse, galeriisse ja elamuskeskusesse üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles