«Savvusanna sõsarad» võitis USA-s taas ühe auhinna

LEPM
Copy
«Savvusanna sõsarate» produtsent Marianne Ostrat (vasakul) ja režissöör Anna Hints novembris New Yorgis DOC NYC festivalil Visionaries Tribute Luncheonil.
«Savvusanna sõsarate» produtsent Marianne Ostrat (vasakul) ja režissöör Anna Hints novembris New Yorgis DOC NYC festivalil Visionaries Tribute Luncheonil. Foto: Erakogu

«Savvusanna sõsarad» pälvis USA-s Naisfilmiajakirjanike Liidu (AWFJ) EDA Awards’il parima dokumentaalfilmi auhinna kahasse doki-Oscari põhifavoriidi «Ameerika sümfooniaga».

New Yorgis baseeruv rahvusvaheline Alliance of Women Film Journalists on iga-aastaseid EDA auhindu jaganud 17 aastat. Auhind esindab professionaalsete naiskriitikute vaatenurki filmidele ja kinokultuurile filmimaailmas, kus naisfilmitegijate ja naiskriitikute arvamus on endiselt alaesindatud.

Auhinnale saavad kandideerida naiste tehtud ning naistest rääkivad filmid. Parima dokumentaalfilmi kategooria auhind läks jagamisele «Savvusanna sõsarate» ja eesootavate Oscarite täispika dokumentaalfilmi kategooria suurfavoriidi, Netflixi levitatava "Ameerika sümfoonia" vahel.

Režissöör Anna Hints pühendab selle auhinna naiste häälele, et see oleks senisest tugevamalt esindatud filmimaailma eri valdkondades, sealhulgas filmikriitikas, festivalide žüriides ning filmimaailma poliitikas.

«Naiste hääl on «Savvusanna sõsarates» olulisel kohal, mistõttu mul on nii hea meel, et naisfilmikriitikud meie filmi nii vägevalt tunnustavad. Kahjuks on paljudes paikades maailmas naised ikka veel alla surutud. See peab muutuma ning ma usun, et maailm saab hoolivamaks, kui me laseme naiste häälel meeste kõrval võrdse austusega kõlada,» ütles ta.

Produtsent Marianne Ostrat märkis, et värskelt pälvitud rahvusvaheline naisfilmiajakirjanike auhind taaskinnitab, et «Savvusanna sõsarad» on USA-s leidnud toetajaskonna ning on oma sihtgrupi hulgas kõrgelt hinnatud. "On suur au võita see auhind konkurentsis nelja väga tugeva dokumentaalfilmiga, millest kõiki peetakse tõenäolisteks peatseteks Oscar nominentideks ning rõõm jagada auhinda «Ameerika sümfooniaga».

«Savvusanna sõsarad» on praegu esimese Eesti filmina nomineeritud ka Ameerika Produtsentide Gildi (PGA) auhinnale väljapaistva produtsenditöö eest täispika dokumentaalfilmi kategoorias.

Ostrati sõnul seisnes «Savvusanna sõsarate» produtseerimine väga paljus vahetu suitsusaunakogemuse, režissöör Anna Hintsi intuitsiooni ning filmitiimi loomingulise protsessi usaldamisel ning selle võimalikult väheses kontrollimises ja survestamises.

«Olen väga õnnelik, et see üliprestiižne tunnustus tuleb niivõrd isikliku, intuitiivse, ühtaegu väljakutseterohke ja samas lihtsa ja inimliku produktsiooniprotsessi eest,» avas Ostrat filmi tootmise tagamaid.

««Savvusanna sõsarad» konkureerib PGA auhindadel ühena seitsmest nominendist samade Oscari-favoriitidega, kellega äsja pälvitud EDA auhindadel. PGA auhinnale kandideerimisega läks maksimaalselt hästi ja antud juhul on juba nominatsioonini jõudmine auhinnaks,» lisas ta.

PGA auhinna saaja selgub 25. veebruaril Los Angeleses.

Sel nädalal viibivad režissöör Anna Hints, operaator Ants Tammik ja produtsent Marianne Ostrat New Yorgis, kus 12. jaanuaril toimub Cinema Eye Honors auhinnatseremoonia. «Savvusanna sõsarad» on nomineeritud neljas kategoorias: väljapaistev debüütfilm, operaatoritöö, helikujundus ja publikuauhind.

Lõppenud aasta viimastel päevadel arvasid «Savvusanna sõsarad» 2023. aasta parimate dokumentaalfilmide hulka kaks rahvusvahelise filmitööstuse juhtivat väljaannet: Deadline ja Variety.

Film on ka üks Euroopa Filmiakadeemia ja Euroopa Parlamendi ühise LUX Euroopa kinopubliku auhinna viiest nominendist, mille võitmisele saab igaüks kaasa aidata hääletades siin: https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/en/

Ameerika Ühendriikides linastub «Savvusanna sõsarad» jaanuarikuus kinos ja festivalidel 11 linnas; Euroopas jõuab film jaanuaris kinoekraanidele Šveitsis, Austrias, Hispaanias, Itaalias ja Slovakkias ning veebruaris Portugalis, Ungaris ja Rootsis. Film on endiselt kinoekraanidel mitmes linnas Saksamaal, Poolas, Hollandis, Belgias, Tšehhis, Soomes ning üksikute linastustena Suurbritannias. «Savvusanna sõsarate» leviõigused on müüdud enam kui 32 territooriumile USA-st Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

Film linastub alates mullu 24. märtsist Eesti kinodes ja on senise 42 järjestikuse kinonädala jooksul kogunud juba 34 315 vaatajat. Filmiseansid leiab kinodes üle Eesti. Eestis levitab ja turundab filmi ACME Film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles