Maarius Suviste: inimene ees, rahakott järel

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Kui inimene tahab teise kohta elama minna, siis ta läheb. Tee, mida tahad, kuid ega lõpuni kätt ette panna saa. Kui ta tahab tõmbekeskusesse minna, siis nii on. Kui tahab maalt ära minna, tuleb sellega leppida. Lõppude lõpuks on see igaühe enda otsustada ja teha. Aga...

Lõuna-Eesti kolm maakonda kaotasid ainuüksi viimase aasta jooksul kokku üle 930 sissekirjutusega elaniku. Iga kadunud hingega saab valusa löögi ka omavalitsuse rahakott, mis läheb veelgi õhemaks. Üha pingelisemaks muutuvast eelarvest rääkimata. See omakorda paneb käima sündmuste jada, mis on juba toimunud ja toimub ka edaspidi, kui vastupidiselt toimima ei hakka – sünnib rohkem, kui sureb; ja siia tuleb rohkem inimesi, kui ära läheb.

Näiteks Rõuge vallas on nii, et arvestades elanikkonna vanuselist jaotust, võib rahvaarvu kahanemisega seotud eelarve vähenemine olla sel aastal hinnanguliselt 140 000 – 150 000 eurot. Paneb mõtlema.

Põlva valla esindaja ütleb tänases lehes, et valla elule tervikuna tähendab elanikkonna vähenemine pikemas perspektiivis vajadust mitme teenuse reorganiseerimiseks või vähendamiseks – näiteks haridusvõrgu ümberkorraldamist ja omavalitsuse makstavate toetuste muutmist. Paneb mõtlema.

Iga kadunud hingega saab valusa löögi ka omavalitsuse rahakott, mis läheb veelgi õhemaks.

Ühesõnaga: pole väikseid, pole koole; pole suuri, pole raha toetuste maksmiseks. Vähem elanikke ja väiksem rahakott tähendab sedagi, et üht-teist saab vähem teha, parandada ja muuta ning lõpuks võibki investeeringutest unistama jäädagi.

Kuidas peatada äravool? See on küsimus, millele aastakümneid õigeid vastuseid otsitud. Tallinnast saadetakse teatud aja tagant ilusaid pressiteateid, et miljonid lähevad ühte või teise programmi, abimeetmesse või toetusse, aga reaalne pilt kohapeal on paraku midagi muud. Või nagu tõdeb tänases lehes Valga vallavanem: kogu Lõuna-Eesti vaevleb aastaid tasuvate töökohtade puuduses. Ja siis ei tasu imestada, kui kolitakse tõmbekeskustesse paremat tööd või üldse tööd ja leiba otsima.

Samas tuleb tunnustada omavalitsusi, kes teevad omalt poolt kõik, et inimestel oleks hea elada ja uusi elanikke tuleks juurde. Tõsi, see ei pruugi alati lihtne olla, aga nagu näha, siis ikka püütakse parimat.

Lõuna-Eesti omavalitsustest kasvas aastaga elanike arv ainult Tõrva vallas. Ollakse tosinaga plussis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles