VIDEO Räpina mees puhub kultuurielule tuult tiibadesse (1)

Copy
Tõhus töö kohaliku kultuurielu toetamisel tõi Toomas Heeringule Lõuna-Eesti Postimehe ja SA Tartu 2024 tunnustuse.
Tõhus töö kohaliku kultuurielu toetamisel tõi Toomas Heeringule Lõuna-Eesti Postimehe ja SA Tartu 2024 tunnustuse. Foto: Arvo Meeks

Räpina vallas puitmajasid tootva OÜ Varola juhti Toomas Heeringut tuntakse kui meest, kes nii eraisiku kui ka ettevõtjana piirkonna kultuurielule tuult tiibadesse puhub. Äsja sai ta Lõuna-Eesti Postimehelt ja Euroopa kultuuripealinnalt Tartu 2024 tiitli «Silmapaistev kultuuri toetaja».

Tiitli andsid Heeringule üle Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha ning ajalehe koostööpartneri SA Tartu 2024 juhatuse liige Kuldar Leis. Tänusündmusel osales ka Räpina vallavanem Enel Liin.

«Jah, väikest viisi on mitmesuguseid kultuurikollektiive sponsitud küll,» sõnas Heering ise tagasihoidlikult. «Viimasel ajal näiteks Arhanna Sandra Arbma Noorte Eurovisioonile minekut. Samuti olen toetanud meie oma rahvatantsurühma, kus ka ise liige olen. Ning olen kaasa löönud motosportlaste toetamises.»

Silmapaistva kultuuri toetaja tiitli võitjat Toomas Heeringut õnnitlesid Räpina vallavanem Enel Liin (vasakult), Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha ja SA Tartu 2024 juht Kuldar Leis.
Silmapaistva kultuuri toetaja tiitli võitjat Toomas Heeringut õnnitlesid Räpina vallavanem Enel Liin (vasakult), Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha ja SA Tartu 2024 juht Kuldar Leis. Foto: Arvo Meeks

Laulab, tantsib ja mängib pilligi

Heering tõdes, et toetus on mingil määral olnud ka moraalne ning avaldub selleski, et ta lööb ka ise mitmes kollektiivis kaasa. «Laulan näiteks kammerkooris, mängin puhkpilliorkestris ja tantsin rahvatantsuansamblis,» lisas ta.

Puitmaju tootva Varola põhiturg on Heeringu sõnul Saksamaa ja Holland, viimasel ajal ka Austraalia, Uus-Meremaa, USA ja Kanada. «Meil on tublid müügimehed, kes suutnud sinna tooteid realiseerida,» tõdes 36 töötajaga firma juht. «Need ettevõtted, kelle põhiturg on Skandinaavias, on aga praegu suurtes raskustes – õnneks meil seal kliente ei ole,» nentis ta.

«Meie põhitoodang on aiamajad, saunad, suvilad ja väike­ehitised. Ega lihtne ole, sest Euroopas on üha rohkem hakatud ka väikeste aiamajade puhul nõudma energiamärgise klasse – see pidurdab majade müüki,» lisas Heering.

Toomas Heering on kohaliku puhkpilliorkestri, kammerkoori ja rahvatantsurühma liige. Mitmekülgne mees on ka kaitseliitlane ja kodukandi noorkotkaste rühma juht.

«Tiitli «Silmapaistev kultuuri toetaja» mõte on luua motivatsioon, et võimalikult paljud Lõuna-Eesti ettevõtted toetaksid kultuuri,» rääkis sihtasutuse Tartu 2024 juht Kuldar Leis. «See ei tähenda, et ettevõtted peaksid rahaliselt palju toetama. Igaüks võib seda teha omal moel – et me siin Lõuna-Eestis ellu jääksime ja oma kultuuri hoiaksime.»

Varola puhul võlus Lõuna-Eesti Postimehe veetava ettevõtluskonkursi komisjoni, et ettevõte toetab oma piirkonnas nii inimesi kui ka kultuurisündmusi. «See on hea eeskuju ja lausa kulda väärt,» lisas ka ise komisjoni kuulunud Leis.

OÜ Varola paneb õla alla ka Tartu 2024 tegemistele. Nad toetavad näiteks selle programmi kuuluvat suvelavastust «Leevaku kullakaevur», mida etendati eelmisel suvel ja mis tuleb ka tänavu.

Võitja kuulutati välja Lõuna-Eesti Postimehe ettevõtluslehes.
Võitja kuulutati välja Lõuna-Eesti Postimehe ettevõtluslehes. Foto: Arvo Meeks

Mitmekülgne tegevus

Toomas Heering on kohaliku puhkpilliorkestri, kammerkoori ja rahvatantsurühma Helgerid liige. Mitmekülgne mees on kaitseliitlane ja kodukandi noorkotkaste rühma juht, vallavolikogu liige ning Põlva inseneride liidu juhatuse liige, president ja tegevuste eestvedaja. Ta kuulub ka mitme organisatsiooni, näiteks Räpina Kultuurkapitali nõukogusse.

Tema ettevõte pani õla alla ka kohalike noorte puhkpilliorkestri 155. aastapäeva kontserdile ning aitas kaasa, et Räpina lasteaia Vikerkaar Krõlli rühma lapsed saaksid osaleda Tartu võimlemispeol «Imedemaa».

Teist aastat järjest korraldas Toomas Heering kodulinnas aastavahetuse valgusšõud, ta on ka iga-aastase Räpina hea kodu päevade ajal toimuva vanasõidukite näituste korraldaja. Samuti andis ta oma panuse, et kohalikud tantsijad 13. noorte laulu- ja tantsupeol «Püha on maa» osaleda saaksid.

On öeldud lausa, et Heeringu ettevõte tegutsekski nagu ainult kohaliku elu ning tegevuste sponsimise, mitte omanikele kasumi teenimise nimel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles