Peaminister ütles välja seisukoha mobilisatsiooniealiste ukrainlaste kohta

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtus Eesti visiidi ajal ka peaminister Kaja Kallasega, kellega arutas muu hulgas mobilisatsiooniealiste ukraina meeste teemat.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtus Eesti visiidi ajal ka peaminister Kaja Kallasega, kellega arutas muu hulgas mobilisatsiooniealiste ukraina meeste teemat. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Peaminister Kaja Kallase kinnitusel ei hakka Eesti mobilisatsiooniealisi Ukraina mehi kodumaale tagasi saatma.

Kallas tunnistas, et arutas antud teemat Tallinna väisanud Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, kuid välistas ukrainlaste väljasaatmise, kuna nad viibivad Eestis seaduslikul alusel.

"Jah me arutasime Ukraina põgenike ning täpsemalt mobilisatsiooniealiste ukraina meeste teemat. President Zelenskõi kirjeldas, et on inimesed, kes on rindel, ja siis on need, kes maksavad makse, et saaks rahastada sõdureid, kes on lahinguväljal," rääkis Kallas väljaandele The Kyiv Indepedent antud videointervjuus.

"Aga siis on ka inimesed, kes on välismaal nagu Eesti," jätkas Kallas. "Meie seisukohast on neil õigus siin olla, kui nad vastavad kehtestatud reeglitele. Kui nad on siia jõudnud, siis Euroopa Liit on andnud neile ajutise kaitse. Seetõttu ei tee meie kindlasti omalt poolt midagi, et neid välja anda. See on Ukraina ülesanne pöörduda siin asuvate inimeste poole ja kutsuda nad tagasi aitama oma isamaad."

Zelenskõi ütles neljapäeval pärast Kallasega peetud kohtumist antud pressikonverentsil, et tema riik vajab Vene agressiooni tõrjumiseks tagasi välismaale läinud mobilisatsiooniealisi mehi nii sõdimiseks kui ka riigi majanduse toetamiseks. Ta jättis siiski otsesõnu vastamata, kas Eesti peaks siin elavad mobilisatsiooniealised Ukraina kodanikud välja andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles