Uus aasta algas sootska Tormi Pireti armastuslooga

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Piret Torm-Kriis esitles oma uut raamatut.
Piret Torm-Kriis esitles oma uut raamatut. Foto: Egon Tintse

Setod tähistasid pühapäeval vana kalendri järgi uue aasta saabumist, mille puhul esitles sootska Piret Torm-Kriis Tallinnas oma teist raamatut «Armastus nimega Petserimaa».

Raamat räägib elust Petserimaal ja armastusest Petserimaa vastu keskendudes juurtele, mis on eemal autori sünni- ja elukohast. Raamatus ära kirjutatud tegevus hõlmab aastaid 1966–2023 ning on jagatud seitsmesse kronoloogiliselt järjestatud peatükki.

Tegemist on suuresti autori elu kajastavaga raamatuga, mis rõhutab Petserimaa müstilist tõmmet ja erilist väge. «Ma ei ole Petserimaal sündinud. Ma ei ole Petserimaal koolis käinud. Aga kus iganes ma olen elanud või viibinud, ma olen tundnud end petserimaalasena,» kirjutab autor eessõnas.

«Rõõmokõsõ jutussõ`» oli Tormi Pireti esimene raamat, mis nägi ilmavalgust neli aastat tagasi ning oli otsast otsani setokeelne. «Armastus nimega Petserimaa» on eestikeelne, kuhu on sisse pikitud setokeelseid sõnu, väljendeid ja otsekõne. Autor põhjendas keelevalikut sooviga tutvustada Petserimaa olusid neile, kes vaid kirjakeelt oskavad.

Raamatust leiab nii rõõmu ja helgust kui ka kurbust ja nuttu. Väga erinevaid emotsioone, mis on mahtunud 57 raamatus käsitletud aasta sisse Petserimaal. «Armastus nimega Petserimaa» sai raamatuks ajal, mil Petserimaale erinevatel põhjustel enam minna ei saanud.

Raamatu esitlus Setomaal toimub 18. jaanuaril Värska raamatukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles