Mati Määrits: käes on raskete valikute aeg

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits
Mati Määrits Foto: Kristjan Teedema

Põlvamaa kolmest omavalitsusest seisavad lähikuudel raskete valikute ees Räpina ja Põlva volikogu liikmed, aga ka kogukondade inimesed, kelle piirkonnast võib mõni kool lausa kaduda.

Räpina vallas võivad sügisest kinni jäädagi Ruusa põhikooli uksed, Mehikoorma põhikool aga võib muutuda kas kuue- või kolmeklassiliseks lasteaed-algkooliks. Kui Põlva vallas lootsid õpetajad ja lastevanemad veel mullu, et muudatused piirnevad üksnes haridusasutuste ühtse juhtimisega, siis nüüd on valikuvõimaluste hulka lisandunud vanema kooliastme kaotamine Ahja ja Tilsi koolis.

Muudatuste möödapääsmatusest saavad kõik asjaosalised just kui aru, sest lapsi jääb hirmuäratava kiirusega üha vähemaks. Kui aastatel 2017–2022 vähenes Põlva vallas õppurite arv 1300-lt 1195-le, siis järgmise kolme aasta pärast on neid veel saja võrra vähem. Iga kolmas pedagoog ei vasta kvalifikatsiooninõuetele ning iga kolmas on üle 60-aastane.

Säästetava rahaga annaks juba päris palju ära teha: tõsta õpetajate töötasu, tagada neile täiskoormus, palgata tugispetsialiste, luua nüüdisaegsed tehnoloogiaklassid, soetada veel üks koolibuss.

Samas pole jaanuari alguses kogukondade esindajatega kohtumas käinud vallajuhid kuulnud oma plaanide kohta toetavaid sõnu. Valdav on suhtumine «las jääda nii, kuis oli» või siis, et teha võib, aga mujal. Põhikooli säilitamise nimel ollakse nõus ka liitklassidega.

Põlva vallas on muudatusega saavutatav sääst ka kokku arvestatud ning see võib küündida miljoni euroni. Selle rahaga annaks juba päris palju ära teha: tõsta õpetajate töötasu, tagada neile täiskoormus, palgata tugispetsialiste, luua nüüdisaegsed tehnoloogiaklassid, soetada veel üks koolibuss.

Tundub, et valdavalt psühholoogilisi tõrkeid ongi tekitanud plaan hakata õpilasi sõidutama naaberkooli – piirdub ju alevikus elavate laste koolitee praegu sageli vaid mõneminutilise jalutuskäiguga. «Miks peab mu laps sõitma hakkama 11 kilomeetri kaugusele Vastse-Kuustesse, kuhu meil seni üldse asja polnud?» on ilmselt keerelnud nii mõnegi ahjalase peas.

Tilsi piirkonna lastevanemad aga võivad pilgud pöörata hoopis Võrumaal asuva Väimela või sootuks Võru suunas, mis asub maakonnakeskusest pea sama kaugel. Ja sel juhul on Põlva vald ka nende laste pearahast ilma.

Samas otsustama peab, sest ka otsustamatus maksab varem või hiljem valusalt kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles