Tõrva neiu pälvis Riigikohtu konkursil tunnustuse

LEPM
Copy
Hanna-Liisa Starke
Hanna-Liisa Starke Foto: Tõrva raadio

Tõrva gümnaasiumi õpilane Hanna-Liisa Starke näitas Riigikohtu kaasuskonkursil oma III preemia saanud loovtööga, et temas on ka juristi ainest. 

Riigikohtu kaasuskonkurss pakkus õpilastele põnevat võimalust asetada end õigusemõistja rolli ja lahendada kaasusi, mille sarnastega kohtunikud igapäevaselt kokku puutuvad. Konkursil osalejad said valida kolme elulise juhtumi seast – haldusõiguse kaasus keskendus sundvalduse seadmisele ja sundvõõrandamisele, karistusõiguse kaasus õiguskaitsevahendite ehk kaebamise temaatikale ning tsiviilõiguse kaasus mittevaralise ja varalise kahju hüvitamise nõudele. Kaasust võis lahendada nii kirjaliku kohtulahendina kui ka loovas vormis.

Kaasuskonkursi žürii esimehe ja riigikohtuniku Heili Sepa sõnul esitati konkursile üle 70 töö, millest peale eelvalikut jõudis žüriile hindamiseks 40 parimat tööd. Tema kinnitusel võib kaasuskonkurss olla oluline samm eneseteostuse ja eneseleidmise teel neile koolinoortele, kes mõtlevad juuraõpingutele.

„Õigus – seadused ja kõik, mida me nende täitmisel teeme – on ju lihtsalt vahend siin ühiskonnas toimetulemiseks, ühiskonna toimimise tagamiseks ja selleks, et muuta meie kõigi omavahelised suhted ladusaks ja ettearvatavaks,“ rääkis Sepp parimate tunnustamisel peetud kõnes. Ta rõhutas, et kõigi nende reeglite ja nende taga olevate põhiväärtuste tuum on kirja pandud ühes seaduses – Eesti Vabariigi põhiseaduses. „Selleks, et meie ühiselu väärtusi ellu viia ja kaitsta, pole vaja siiski ilmtingimata olla jurist,“ täpsustas ta.

Lisaks riigikohtunikule kuulusid kaasuskonkursi žüriisse Tartu Maakohtu Tartu kohtumaja kohtunik Triin Harak, advokaadibüroo LEVIN partner ja vandeadvokaat Paul Keres, haridus- ja teadusministeeriumi õigus- ja personalipoliitika osakonna õigusloome valdkonna juht Indrek Kilk, Viimsi Gümnaasiumi õpetaja ja karjäärinõustaja Kaidi Kolsar, Eesti Päevalehe ajakirjanik Mari Muru ja Lõuna Ringkonnaprokuratuuri prokurör Gerd Raudsepp. Žürii hindas nii kirjalikke kui ka loovas vormis esitatud töid eraldi põhikooli ja gümnaasiumi arvestuses. Samuti anti välja mitu eripreemiat.

Hanna-Liisa Starke pälvis oma loovtööga III preemia gümnaasiumi arvestuses. Tema juhendaja on Triin Jaansalu-Kuum.

Järgmine kaasuskonkurss kuulutatakse välja 2024. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles