Alanud streigis osalejate arv võib kasvab üle 20 000

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Nii mõnigi koolimaja on täna streigi tõttu üpris tühi ja tunde ei toimu.
Nii mõnigi koolimaja on täna streigi tõttu üpris tühi ja tunde ei toimu. Foto: Elmo Riig

Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri rääkis täna ERRi "Vikerhommikus", et tõenäoliselt võib õpetajate streigis osalejate hulk kasvada üle 20 000.

Praegu teadaolevalt osaleb streigis 330 kooli ja 9471 õpetajat ning koos toetusstreigis osalejaga on streikijate arv üle 18 000.

«Veel reedeks ei olnud meile kõik streigis osalemisest teada andnud. Alles kolmapäevast algab lasteaedade, kutsehariduse ja huvihariduse streik. Ilmselt see arv tuleb üle 20 000,» ütles Voltri.

Ta rõhutas, et need, kes streigivad, oma töökohtadele minema ei pea. «See on suur osa haridusasutustest ja neis suurem osa ka streigib. Enamus asutusi on kaasatud.»

Ametiühingujuhi sõnul osalevad toetusstreigis õppeasutused, kellel tegelikult on juba omal kollektiivleping või asutusesisene leping olemas, kuid on võetud lepinguga ka töörahu kohustus. Seetõttu nad saavad osaleda vaid toetusstreigis, mitte tähtajatus streigis.

«Ministeerium on märkinud, et lastel on õigus haridusele, kuid ega need kooliseinad iseenesest mingit haridust ei anna, selleks on ikka õpetajaid vaja. Seega on segadust, kuid ma loodan, et asutused on suutnud siiski piisavalt informeerida vanemaid, mida just ühes või teises asutuses tehakse või ei tehta,» nentis ta.

Voltri lisas, et on streigi mõju osas optimistlik. «Loodame, et valitsus siiski ei taha Eesti haridust pikemalt kahjustada ja teeb pingutusi, et õpetajad saaksid maailma parimat ametit realiseerida, mitte ei peaks tööseisakuga tegelema,» ütles ta.

Eesti haridustöötajate liit otsustas korraldada tähtajatu streigi, kuna valitsus pole liidu esindajate sõnul seni täitnud varem antud lubadusi töötasu tõstmise osas.

Streik hõlmab nii alus- kui üld- ja kutsehariduse asutusi. Selles saavad osaleda kõik haridusasutuste töötajad.

Lisaks palgatõusule alanud aastast peab EHL ülimalt oluliseks alustada ka läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimiseks, välistamaks edaspidistel aastatel sarnase situatsiooni tekkimist, mis nõuab tööseisakuga oma õiguste eest seismist. Samuti on edasistel aruteludel haridus- ja teadusministeeriumiga EHL tahe hoida fookuses ka lasteaia õpetajate palkade soetus üldhariduse õpetajate palkadega.

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) on Eesti suurim õpetajate ning teiste haridusala töötajate esindusorganisatsioon ja ametiühing. EHL osaleb haridusasutuste ja kohalike omavalitsuste vaheliste kokkulepete sõlmimises ning töötasu, töötingimuste jt küsimuste lahendamisel. EHL esindab õpetajaid töötasu alastel läbirääkimistel Eesti Vabariigi valitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles