Asjatundjad arutlesid sotsiaalteenuste tuleviku üle

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sotsiaalkindlustusameti peadirektori Maret Maripuu sõnul on Lõuna-Eesti programm oluline kogu Eestile.
Sotsiaalkindlustusameti peadirektori Maret Maripuu sõnul on Lõuna-Eesti programm oluline kogu Eestile. Foto: Mihkel Maripuu

Lõuna-Eesti sotsiaalvaldkonna juhid ja hoolekande spetsialistid otsisid rahvakogu laadis visioonitalgutel uudseid lahendusi sotsiaalhoolekande ees 2030. aastal seisvatele väljakutsetele.

80 osaleja seas olid ka sotsiaalministeeriumi, sotsiaalkindlustusameti ja teiste partnerite esindajad. Põlvamaal Moostes korraldatud visioonipäev oli ühtlasi stardipauk läbi aasta vältavale sotsiaalteenuste arenguprogrammile, edastas Evelin Kostabi sotsiaalse innovatsiooni laborist.

Sotsiaalkindlustusameti peadirektori Maret Maripuu sõnul on Lõuna-Eesti arenguprogramm oluline kogu Eestile. «Visioonipäeval käidi välja julgeid mõtteid, kuidas toetada kogukonda ja kanda hoolt abivajajate eest,» ütles ta. «Jälgin huviga, millised ideed sõelale jäävad ning kuidas neid arendatakse. Paar aastat tagasi andis sarnane programm Ida-Virumaal väga häid tulemusi, millest on õppida ka teistel Eesti piirkondadel,» lisas Maripuu.

«Meil on selg juba nii vastu seina, et peamegi hakkama täiesti teistmoodi mõtlema,» lausus kogukonna koosloome ja sotsiaalse innovatsiooni ekspert Kadri Kangro, kes jagas kokkusaamisel kogemuslugusid loometalgutelt.

Kui tihti öeldakse, et vananev elanikkond on probleem, siis Kangro sellega nõus ei ole, vaid rõhutab, et eakate elukogemus ja tarkus pigem rikastavad kogukonda.

Mõtteviisi muutuse tähtsusest rääkis ka Võrus lastevanemate koostöös sündinud MTÜ Toetuskeskus Meiela juht Tatiana Panichkina, kes tõi välja, et abi vajav inimene ei pea jääma passiivseks abi saajaks. Keskuse erivajadusega noored panustavad mitmel pool vabatahtlikena tegutsedes kogukonna ellu.

Kohaliku hoolekande üks käilakujusid Jüri Kõre tõi samuti välja kogukonna ja koostöö olulisuse.

Programmis on kokku 16 koolitusmoodulit, lisaks õppereisid ja mentorluskohtumised.

Programm on välja töötatud spetsiaalselt Lõuna-Eesti omavalitsustele. «Koostöös MTÜga Sotsiaalse Innovatsiooni Labor toimub ka enamik programmi tegevustest piirkondades kohapeal,» lisas sotsiaalkindlustusameti kohalike omavalitsuste nõustamistalituse Lõuna piirkonna juht Lilia Raudheiding.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles