Kampaania keskendub laste vaimsele tervisele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Muusik Sandra Vabarna plaanib samuti vaimse tervise esmaabi koolitusel osaleda.
Muusik Sandra Vabarna plaanib samuti vaimse tervise esmaabi koolitusel osaleda. Foto: Sille Annuk

Heategevuskampaaniaga koguvad Colonna ja portaal Peaasi.ee annetusi vaimse tervise esmaabi koolituste käivitamiseks, mis õpetavad noori ja lastevanemaid märkama laste vaimse tervise muresid ning pakkuma esmast tuge.

Uuringute järgi kogeb 33% teismelistest madalat vaimset heaolu, umbes kolmandik teismelistest on kurvad ja masendunud.

Iga kümnes Eesti noor aga tunneb, et tal ei ole kellegagi oma muret jagada. Samal ajal on 82% teismeliste laste vanematest mures oma järeltulija vaimse tervise pärast ja ligi pooled ei tea, kas on piisavalt põhjust tegutseda.

Teadmisi napib

«Paljud noored ega lapsevanemad ei tea, mida teha, kui laps nende poole oma vaimse tervise murega pöördub, ega oska märgata ohumärke. Oskus näha ja pakkuda esmast toetust vähendaks vaimutervise häirete süvenemist,» rääkis Peaasi.ee tegevjuht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Selleks, et vaimse tervise esmaabi koolitused lasteni ja lastevanemateni jõuaksid, käivitasid Colonna heategevusfond ja Peaasi.ee teadvustamise ja annetuste kogumise kampaania.

«Annetuste toel pannakse kokku koolitusprogramm, mille eesmärk on suurendada laste vaimse tervise mure märkajate ning esmase toe pakkujate hulka,» ütles Colonna juht Roberto de Silvestri.

125 000 eurot olemas

«Kampaania avagalal pandi koolituste korraldamisele alus 125 000 kogutud euroga, kuid selleks, et abi veel rohkemate vanemateni jõuaks, on annetustelefonid veel veebruaris avatud,» lisas ta.

Ka muusik ja arengutreener Sandra Vabarna plaanib vaimse tervise esmaabi koolitusel osaleda. «Arvan, et koolis võiks olla vähem faktide tuupimist ja rohkem selliseid aineid, mis õpetavad, kuidas end juhtida ja toetada, hoolitseda oma vaimse ja füüsilise tervise eest. Kõike seda, mis mul kooliajast puudu jäi, proovin nüüd oma lastele anda,» selgitas Vabarna.

Ta tõdes, et kuigi kool võiks pakkuda rohkem vaimse tervise teadmisi, algab kõik kodust. «Kui ise oleme lastevanematena teadlikud ning hoolitseme enda eest, saame seda tuge pakkuda ka oma lastele.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles