Värskalane tuli Ramsaus taas maailmameistriks

LEPM
Uuendatud 24. jaanuar 2024, 22:37
Copy
Olle Ilmar Jaama võitjana tavaraja finišisirgel.
Olle Ilmar Jaama võitjana tavaraja finišisirgel. Foto: Jaanus Teppan/Eesti Orienteerumisliit

Olle Ilmar Jaama võitis kolmapäeval Austrias Ramsaus suusaorienteerumise maailmameistrivõistlustel jälitussõidus tavarajal juunioride arvestuses kuldmedali, mis on tema teine kuldmedal nendel võistlustel.

Kui teisipäeval olid ilmastikuolud võistlejatele rasked tiheda lumesaju tõttu, siis kolmapäeval oli libisemine väga vilets suure sula tõttu. Soojakraadid ulatusid lausa kümneni ja see tegi sõitmise eriti raskeks just laiadel suusaradadel, mis kulgesid lagedatel aasadel. Võitjate ajad ületasid eeldatud väärtusi ligi paarikümne minutiga.

Eesti koondise suurimad lootused olid seotud päev varem sprindis juunioride maailmameistriks kroonitud Olle Ilmar Jaamaga ja värske tšempion ei vedanud pöidlahoidjaid alt. Raja algusest peale kuulus ta liidrite hulka ning hakkas konkurentidel eest ära libisema 14,5-kilomeetrise raja keskosas. Teise poole rajast uhkes üksinduses läbinuna lõpetas Olle Ilmar Jaama teist päeva järjest juunioride maailmameistrina ajaga 85.20 tervelt minut ja 42 sekundit enne lähimat konkurenti. Hõbedale sõitis ennast soomlane Pyry Riissanen (+1.42) ja pronksile šveitslane Flavio Ehrler (+2.16).

Olle Ilmar Jaama: “Kui eile oli rada kiire ja tehniline, siis täna oli risti vastupidi. Olud olid aeglased, füüsilist jõudu pidi rohkema olema. Oma vormiga jäin rahule, suusatamisega on viimastel aastatel palju vaeva nähtud. Raja esimeses pooles väike hajutus oli, aga konkurendid olid nägemisulatuses. Muretsema ei hakanud, tegin oma sõitu. Kaks head tulemust kahe päeva jooksul, olen väga rahul!”

Kõrge 9. koha saavutas Chris Marcus Krahv (+4.48), Timo Kudre oli 22. (+17.03) ja Nansen Palo 27. (+20.12).

Naisjuunioride seas tuli maailmameistriks soomlanna Amanda Yli Futka ajaga 77.34, hõbeda sai tema kaasmaalane Lotte Lina Ekström (+1.02) ja pronksi eelmisel päeval sprindi võitnud rootslanna Elisa Brandt (+1.28). Parima eestlasena oli Liis Marii Kaso 9. (+8.55). Birgit Rõõm oli 21. (+21.08) ja Mareli Vaher 24. (+27.30).

Kuni 17-aastaste noorte seas tegi taas väga hea soorituse alles 15-aastane Anett Liisa Parts, kes oli seekord seitsmes, kaotades Euroopa meistriks tulnud tšehhitar Barbora Chrastovale 4.53.

Kuni 17-aastaste noormeeste seas oli pidupäev lätlastel, kui kulla ja hõbeda võitsid Renars Grasis (52.17) ja Lukass Silins (+1.22), jättes kolmandaks tšehh Villem Straiti (+2.22). Kerto Kaasiku oli 13. (+6.06), Henri Kersna 15. (+11.33), teistel Eesti poistel rada määrustepäraselt läbida ei õnnestunud.

Daisy Kudre-Schnyder tõusis kuuendaks

Täiskasvanute arvestuses jätkusid suusaorienteerumise MM-võistlused jälitussõiduga, kus starditi eelmise päeva sprindi paremusjärjestuses. Naiste 9,1-kilomeetrisele rajale startis Eesti koondise suurlootus Daisy Kudre-Schnyder vastavalt sprindis saavutatud kohale 13.-na, 2.39 pärast liidrit. Ühtlaselt hea sõiduga tõusis ta üsna kiiresti esikuuiku konkurentsi ja lõpetas võistluse kuuendana, 2.42 pärast liidrikohta kindlalt lõpuni hoidnud Magdalena Olssonit (aeg 52.14). Teist päeva järjest läksid kõik medalid Rootsi naistele – teine oli Linda Lindkvist (+1.44) ja kolmas Frida Sandberg (+2.03).

Daisy Kudre-Schnyder: “Kuuenda kohaga võib rahule jääda. Oli võimalust rohkemaks, aga peab rahul olema. Väljas oli kümme kraadi sooja, laiad suusarajad olid väga viletsa libisemisega, aga varem startinud olid need õnneks pisut libedamaks sõitnud. Kindlasti paremad tingimused kui eile. Raja algusosa oli tehniline, keskendusin väga orienteerumisele ja oma sõidule. Paaris kohas mõned väiksed veakesed tulid, aga üldjoontel kindel sooritus. Rajal päris täpselt aru ei saanud, et pärast teist kaardivahetust heitlesin 3.-5. koha pärast. See oli hea üllatus. Kahjuks läks raja lauges lõpuosas raskeks. Pingutasin küll, aga kuidagi ei suutnud 3.-5. koha konkurentsis püsida. Tänane sõit andis lühiraja stardiks kindluse tagasi.”

Teiste eestlaste tulemused: 28. Doris Kudre (+12:31), 32. Laura Elisabeth Lään (+39:17).

Meeste 11,3-kilomeetrisel rajal suutis sprindi võitja, norralane Jorgen Baklid, tulemusega 58:03 samuti jälitajad oma selja taga hoida. Kuuendalt kohalt tõusis hõbedale šveitslane Nicola Müller (+01:56) ning pronksi kaitses soomlane Niklas Ekström (+02:17). Eestlastest oli taas parim Mattis Jaama, sõites seekord välja 29. koha (+08:44).

Teiste eestlaste tulemused: 31. Andres Rõõm (+08:49), 42. Sander Pritsik (+16:04).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles