GALERII Emajõe kaldapealseid täitsid rahvahulgad: kultuuripealinn astus oma õigustesse

Mati Määrits
, reporter
Copy

Emajõe kallastel sai reede õhtul avapaugu etendusega „Kõik on kokku üks!” ning sellele järgnenud rongkäiguga Eesti Rahva Muuseumisse Euroopa kultuuripealinna aasta Tartus ja Lõuna-Eestis.

Kultuuripealinna aasta kuulutas jõelaval avatuks president Alar Karis, kelle rõhutusel on Tartu olnud Eesti kultuuri- ja vaimu keskus läbi aegade. Tervitussõnad laususid Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson ja Tartu linnapea Urmas Klaas.

Taavi Tõnissoni lavastatud etendus tuletas publikule meelde koosolemise ja ühtehoidmise tähtsust ning viis rännakule läbi Tartu aja- ning kultuuriloo. Animatsioonid, valgusšõu ning heliefektid haarasid lisaks laval toimuvale ka ümbritseva Emajõe ning kaldad. Vaatemängul osales üle saja näitleja, tantsija ja muusiku. Üles astusid Trad.Attack!, Sander Mölder, Lonitseera ja paljud teised tuntud Eesti artistid.

Avaetenduse järel suundusid tuhanded inimesed ratastel hiigelsiili järel Eesti Rahva Muuseumi, mille noka all tantsutasid pidulisi kultuuriminister Heidy Purga ning peaesineja Sigma DJ-sett. Külastajatest täitusid ka muuseumi siseruumid, kus olid avatud kõik näitusesaalid.

Teiste hulgas astusid diskoritena üles Peeter Volkonski ja president Toomas Hendrik Ilvest asendanud Eiki Nestor. «Kui president ei saa kuhugi minna, läheb tema asemel riigikogu esimees ning kui endine president ei saa minna, läheb endine riigikogu esimees,» põhjendas ta oma kohalviibimist.

Koos teiste Lõuna-Eesti omavalitsusjuhtidega jälgis Emajõe kaldapealselt avanevat vaatemängu Antsla vallavanem Avo Kirsbaum, kes tõstis oma valla sellesuvistest ettevõtmistest esile Linda rahvamajas augusti lõpus taaselustuva pikalauapeo. Laual on 80ndate pidusöök, tantsuks mängib orkester „Estraadiraadio“ koos Kaire Vilgatsiga. Kindlasti astub läbi Sepo Seemanni kehastatud Kalmer Tennosaar, kes oli esimene Linda rahvamajas esinenud artist ja keda kohalik rahvas hakkas nii väga armastama, et talle omistati Linda kolhoosi aukodaniku tiitel. Avatakse ka Eesti ja Poola skulptorite ühistööna valmiv skulptuur „Kobela kukk“.

Täna õhtul aga saab kultuuripealinna aasta avapaugu Põlvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles