Maarius Suviste: solvangute ja solvumiste ajastu

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Eelmisel nädalal, juba enne täiskuud läks riigikogu istungisaalis jälle ülituliseks. EKREst aknaaluseks siirdunud rahvasaadik Kalle Grünthal kaaperdas kõnepuldi ja keeldus sealt lahkumast. Ta streikis. Pärast mõnda aega kestnud jauramist ja klaarimist istungi juhatajaga ta lõpuks vabastas koha.

Kuid see ei olnud kõik. EKRE ja Reformierakond purelesid taas nagu marukoerad, nii et solvangute tuustid laias kaares lendama hakasid. Piisas Mart Helmel rahandusminister Mart Võrklaevale epistlit lugeda, kui viimane ärakuulamise lõpus kihvatas: «Teil see Venemaa ja kommunismi lembus ikka kuidagi ei taha üle minna. Igas küsimuses-vastuses on teil see sees, kommunismilembus.»

Seepeale hakati saalist vahele segama, mis kohati kostus arusaamatu sõimuna. Ja Helme ütles: «Teie olete kommunistid seal! Lõpetage ära selline solvamine!» Istungi juhataja pidi võtma vaheaja, et EKRE saaks rahuneda. Seepeale tormas Helme kõnepuldis olnud Võrklaeva juurde ja jätkas: «Kommunistid olete teie! Venemaaga äriajajad olete teie! Mis õigus sul, tattninal, on mind solvata?»

Samal ajal oli avalikkuses mõnda aega kedranud teema, et riigipea ei kutsunudki kõiki riigikogu liikmeid 24. veebruaril vastuvõtule. Ninanipsu saanud saadikute kommentaarid olid paljuütlevad: appi, kuidas nii võib?! Milline solvang! Kleidid ammu tellitud, pool valmis ja nüüd selline löök! Milline kostüümidraama!

Tõsi, kahjuks võib mõnele väljavalitule vist tõesti tunduda, et pelgalt riigikogu liikmeks astumine teeb automaatselt eliidiks, kes on igale poole kutsutud ja oodatud. Kutse tuleb välja teenida ja riigikogu on ju olulisemate esindajatena sel peol igati väärikalt esindatud.

Milline solvang! Kleidid ammu tellitud, pool valmis ja nüüd selline löök! Milline kostüümidraama!

Läks paar päeva mööda ja Kaja Kallas teatas, et solidaarsusest riigikogu liikmetega ei lähe ta presidendi vastuvõtule. Solvumise kõrgklass. Kui idavedude skandaali tippajal polnud solidaarsusest juttugi, siis vähemalt nüüd tundub olevat sõna tähendus selgeks saanud.

Kas presidendi vastuvõtt Eesti riigi sünnipäeval Estonias tuleb peaministri ja paljude parlamendiliikmete puudumisel vähempidulik? Ei usu.

Kes nüüd Toompeal arvavad, et kostüümid lähevad raisku ning üldse seetõttu tuju null, siis neile teadmiseks: ega ainult Tallinnas riigi sünnipäeva tähistata. Pidutsege sel päeval maal küla- või rahvamajas, olge koos rahvaga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles