Eesti dokfilm pälvis Prantsusmaal peaauhinna

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Režissöör Anna Hints on filmi eest saanud juba hulga tunnustust.
Režissöör Anna Hints on filmi eest saanud juba hulga tunnustust. Foto: Sander Ilvest

Võrumaal üles võetud «Savvusanna sõsarad» pälvis Prantsusmaal Biarritzis rahvusvahelisel dokfilmide festivalil Fipadoc rahvusvahelise dokumentaalfilmi grand prix’.

Eesti-Prantsuse-Islandi koostöös valminud linateose Prantsuse kaasprodutsendi Juliette Cazanave’i sõnul on auhind suur võimendus algavale kinolevile Prantsusmaal. «Auhind on juba tõstnud teadlikkust ja ootusi professionaalse filmikogukonna seas, kes filmi nägemist põnevusega ootab,» lisas Cazanave.

Režissöör Anna Hints ise viibis samal ajal Rootsis Göteborgi filmifestivalil, olles seal Põhjamaade dokumentaalfilmide võistlusprogrammi žürii president.

Põhjamaade suurimal filmifestivalil Göteborgis toimub väljaspool võistlusprogrammi ka «Savvusanna sõsarate» Rootsi esilinastus.

«Ma ei tea ühtegi tõsiseltvõetavat režissööri, kes teeks filme auhindade pärast, samas võivad auhinnad muuta filmitegija elu. Nii juhtus minuga, kui «Savvusanna sõsarad» Sundance’i festivalil auhinna pälvis,» nentis Hints. «Olles ise žüriis, tajun vastutust kellelegi auhinda määrates.»

«Film «Savvusanna sõsarad» viib vaataja sügavale intiimsele teekonnale läbi valu, leina, kahetsuse, lootuse, rõõmu ja jagatud naeru – teekonnale, mis tundub esialgu pihtimusena, kuid peagi mõistame, et tegemist on erilise puhastava rituaaliga,» kommenteeris žürii auhinnatud linateost. «Režissöör loob publikule ja oma tegelastele erakordselt turvalise ruumi, kus naised lubavad endil paljastada oma hapruse ja mõista oma tugevust. Selles peegeldub nüansirikas lugu naiste valust ja vastupidavusest läbi aegade.»

«Savvusanna sõsarad» on ka üks Euroopa filmiakadeemia ja Euroopa Parlamendi ühise LUX Euroopa kinopubliku auhinna viiest nominendist.

Ka on film nomineeritud Ameerika produtsentide gildi väljapaistva produtsenditöö auhinnale täispika dokumentaalfilmi kategoorias, mis antakse välja 25. veebruaril Los Angeleses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles