Combiwood lülitas töösse erilise päikeseelektrijaama

LEPM
Copy
Helme päikesepark.
Helme päikesepark. Foto: Combiwood

Lõuna-Eestis Helme alevikus tegutsev puidufirma Combiwood lülitas töösse Eesti ühe esimese, eraldi tööstusettevõtte tarbeks loodud päikeseelektrijaama võimsusega 1,4 megavatti.

Valgamaa ühe suurima tööandja Combiwoodi ning energiaettevõtte KC Energy vahel sõlmitud koostöölepingu kohaselt rajas KC Energy Combiwoodi tootmisüksuse tarbeks päikesepargi, mis tagab ettevõttele energia hinnakindluse järgmiseks 25 aastaks.

Koostöölepingu kohaselt ei ole eesmärk edastada päikesepargi toodetavat elektrit mitte võrku, vaid tarbida ära otse puidutööstuses. Tegemist on Eesti ühe esimese sellist tüüpi lepinguga, mis kindlustab tehasele pikaajalise kindluse energiasisendi osas ja tagab opereerimisele täisteenuse.

«Ehitasime Combiwoodile ärikliendi lahendusega päikesepargi, mis tähendab, et puidutööstus hakkab tänu pikaajalisele täisteenusele saama keskmisest turuhinnast soodsamat elektrit ja seda järgmised 25 aastat. See mõjutab oluliselt tehase kaalutud keskmist elektrihinda kogu aasta lõikes. Paneelidega kaetakse ära kolmandik tehase tootmiseks vajaminevast elektrist,» märkis KC Energy tegevjuht Mihkel Loorits. «Selliseid lahendusi täna Eestis väga ei ole, aga tegemist on väga perspektiivika ning tööstustarbijate jaoks pikaajalist hinnastabiilsust ja varustatust tagava koostöömudeliga.»

Loorits lisas, et KC Energy omab võimekust, et sarnaseid hinnagarantii lepinguid ka turul laiemalt pakkuda nii läbi kohapealsete energiatootmislahenduste kui ka läbi suuremate taastuvenergia tootmisüksuste.

Helme aleviku lähedal tegutsev Combiwood on 170 töötajaga Valgamaa üks suurimaid tööandjaid. Tehas tegeleb liistude tootmisega ning 80 protsenti toodangust läheb ekspordiks. Combiwoodi juhatuse liige Priit Koha märkis, et koostöö KC Energyga sujus ladusalt, mis võimaldas ettevõttel oma fookust täielikult enda põhitegevusalal hoida.

«Olukorras, kus ümberkaudsed piirkonnas tegutsevad tööstused on olnud sunnitud kõrgete elektrihindade tõttu uksi sulgema, otsisime kodumaisel kapitalil põhinevaid lahendusi, kuidas krõbedad sisendhinnad kontrolli alla saada. Seda sõlmitud leping energiafirmaga meile ka võimaldab,» tõdes Priit Koha.

Lisaks ei pidanud Combiwood Koha sõnul ise projekti töölepanemiseks ning päikesepargi rajamiseks täiendavaid investeeringuid tegema, vaid KC Energy ehitas päikesepargi valmis täielikult oma kuludega.

KC Energy opereerimisportfell on tänaseks kasvanud ligi 100 megavatini. Lähiajal on ettevõte käivitamas järgmisi tootmiseid, mis peaks taastuvenergia tootmisvõimsust suurendama 50 megavati võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles