Presidendilt pälvib teenetemärgi mitu tublit lõunaeestlast

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Presidendi teenetemärk.
Presidendi teenetemärk. Foto: Meelis Meilbaum / Scanpix

Iseseisvuspäeva eel annab Eesti Vabariik oma kõrgeima tänu – riigi teenetemärgi – inimestele, kelle igapäevane tegevus laob järjest uusi kihte Eesti hoolivuse, märkamise ja kaitstuse seina, kirjutas president Alar Karis riigi teenetemärkide andmise otsuse eessõnas. Riiklikud autasud Eestile osutatud teenete tunnustuseks saavad seekord 151 inimest kodu- ja välismaalt.

«Neid kõiki liidab ustavus põhimõtetele, millele me tahame näha Eestit toetumas: demokraatiale, õiglusele, tarkusele, järjekindlusele, headusele, ettevõtlikkusele, mõistmisele,» rõhutas riigipea.

Teenetemärgi saajate seas on ka hulk Lõuna-Eestiga seotud tublisid inimesi. Kultuuriinimestest saavad selle pärimusmuusika valdkonna eestkõneleja, pärimusmuusika õppelaagri Eesti ETNO ellukutsuja, rahvamuusik ja õpetaja Krista Sildoja, kes kutsus Põlvamaal ellu Mooste rahvamuusikakooli ja seda ka aastaid juhtis. Samuti saab teenetemärgi kultuurielu edendaja Setomaal Paul Hagu.

Lõuna-Eesti päästeametnikest pälvib võrumaalane Kaino Zilmer, kes on edukalt arendanud kriisideks valmistumisel koostööd riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste vahel.

Samuti saab teenetemärgi Põlvamaal elav Maris Suurna, kes on kõrva-nina-kurguarst.

Eesti tänab tähtpäeva eel ka ettevõtjaid. Teenetemärgi saab teiste seas ka Coop Tõrva juhataja ja ühistegevuse edendaja Ilona Osijärv.

Põllumajanduse edendajatest saab selle teiste seas ka Põlvamaa piimatootja, teraviljakasvataja ja tõumullikate aretaja, Kaska-Luiga talu peremees Avo Kruusla.

Sportlastest saab riigi teenetemärgi Põlvamaa käsipallitreener Kalmer Musting.

Vabariigi president annab riiklikud teenetemärgid üle 21. veebruaril Eesti Rahva Muuseumis (ERM) ning seda näeb Eesti Rahvusringhäälingu tele-eetris 24. veebruaril.

LÕUNAEESTLASTEST TUNNUSTATUD

Valgetähe teenetemärgi 4. klass

Ilona Osijärv

Kalmer Musting

Valgetähe teenetemärgi 5. klass

Paul Hagu

Avo Kruusla

Krista Sildoja

Eesti Punase Risti teenetemärgi 4. klass

Kaino Zilmer

Maris Suurna

Allikas: vabariigi presidendi kantselei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles