Kahevõistluse MK-etapp panustab jätkusuutlikkusse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Otepää MK-etapil teeb kaasa maailma kahevõistlejate paremik, sealhulgas Eesti parim kahevõistleja Kristjan Ilves.
Otepää MK-etapil teeb kaasa maailma kahevõistlejate paremik, sealhulgas Eesti parim kahevõistleja Kristjan Ilves. Foto: Adam Illingworth/Eesti Suusaliit

Homsest pühapäevani peetav Otepää kahevõistluse MK-etapp järgib jätkusuutlikkuse eesmärke kuues valdkonnas: jäätmed, toitlustus, materjalid, transport, teabevahetus ja energia.

«Taastuvlahenduste kasutamine kahevõistluse Otepää MK-etapil on väike, kuid oluline panus looduse hoidmisesse. Püüame luua ürituse, mis inspireerib teisi järgima sarnast teed,» ütles etapi rohetiimi eestvedaja Kristi Loit.

Jäätmete valdkonnas tagatakse võistlusalal liigiti kogumise võimalus. Toitlustus on tellitud vastavalt osalejate arvule ning allesjääv toit jagatakse korraldajate vahel või annetatakse abivajajatele.

Mitmendat aastat on võistlusel kasutusel Ringo korduskasutatavad nõud. Uusi materjale tellitakse mõõdukalt ning pigem kasutatakse olemasolevaid bännereid ja reklaammaterjale. Kampaania käigus kogutakse kokku ka kaelapaelad, mida kasutatakse võistlejate ja korraldajate ligipääsukaartide küljes.

Kolme võistluspäeva korraldamiseks läheb vaja ligikaudu 10 000 liitrit diislikütust. Sel aastal asendatakse tavadiisel täielikult taastuvdiisliga. Näiteks sõidavad sellega fännibussid.

«Samuti ülioluline, aga ka märkimisväärselt palju energiat tarbiv on suusaradade ettevalmistamine ja rajaäärsete telkide elektriga varustamine – kõik see loob põhja suursündmuse kvaliteedile. Sel aastal teeme esimest korda kõik need tööd Otepää MK-etapil ära üksnes taastuvdiisliga,» ütles Loit.

Kuna transport, telkide soojendamine ja rajamasinad on üks suurimaid keskkonna mõjutajaid spordiürituste korraldamisel, sõlmis kahevõistluse Otepää MK-etapp koostöölepingu vedelkütuste jae- ning hulgimüüja Nestega, kes tarnib korraldajale taastuvat Neste MY kütust.

MK-etapi rohetiimi panus peegeldub ka ürituse teistes valdkondades, võistluste korraldusega seotud tegevusi on planeeritud teadlikult ja keskkonnahoidlikult, et kõigil oleks meeldiv üritusest osa saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles