Sirje Potisepp: miks toidu hinnad tõusevad?

Sirje Potisepp
, Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja
Copy
Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp
Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp Foto: Erakogu

Kulutused toidule moodustavad olulise osa inimeste väljaminekutest. Toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnad tõusid eelmisel aastal 15,8%, keskmine brutopalk ligi 10%. Selgus, milline on toodete tegelik hinnatõus olnud tänavuse käibemaksutõusu varjus, saabub mõne kuu pärast, kuigi esimesed vaatlused näitavad, et kaubanduse juurdehindlused on oluliselt kasvanud.

Arvestades kõikide hindade tõusu ja euribori märkimisväärset kasvu, on perede toimetulek oluliselt halvenenud. Seda kinnitavad nii uuringud kui ka asjaolu, et tarbijad vaatavad kaupluses järjest enam hindu. Eelistatakse odavamaid importtooteid ja jälgitakse kampaaniapakkumisi.

Sügisene Kantar Emori ja Toiduliidu uuring näitas, et eestimaiste toidukaupade eelistus on langenud viimase kümne aasta madalaimale tasemele ning kaks kolmandikku tarbijatest teeb ostuotsuse impulsiivselt, peamiselt tulenevalt sooduspakkumisest ja odavamast hinnast. Kohalike toodete valik oli eelmisel aastal enamikus tootegruppides languses ja pea pooltes kaubagruppides olid importtooted odavamad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles