Algas keldrites talvituvate nahkhiirte seire

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Keldris talvituv nahkhiir on inimese loodud ruumi pikaks uinakuks omaks võtnud.
Keldris talvituv nahkhiir on inimese loodud ruumi pikaks uinakuks omaks võtnud. Foto: Elmo Riig

Teist aastat ootab keskkonnaagentuur koostöös Eesti terioloogia seltsiga (ETS) infot talvituvate nahkhiirte kohta.

Meie 12 nahkhiireliigist viis on rändliigid, ülejäänud talvituvad Eestis. Seire eesmärk ongi kaardistada meil talvituvate nahkhiireliikide levikut.

Suurtesse koobastesse, näiteks Piusas, kogunevad talveks sajad või isegi tuhanded tiivulised imetajad, et pime ja külm aeg turvaliselt mööda saata. Neid kolooniaid seiratakse riiklikult igal talvel. Vabatahtlikelt oodatakse infot nende nahkhiirte kohta, kes otsivad talvitumiseks mõne privaatsema koha, milleks võib osutuda ka tavaline (maa)kodu kelder.

Keskkonnaagentuuri peaspetsialist Christel Rose Bachmann soovitab vaatlusele minnes haarata kaasa taskulamp, et hoolikalt üle vaadata kõik seinad ja lagi, õõnsused ja praod. «Leides looma, püüa ise kiiresti määrata liik või tee temast foto, et saaksime hiljem aidata liiki kindlaks teha,» juhendas Bachmann ja kinnitas, et keldri põgus külastamine ning välguga foto tegemine looma talveund ei häiri.

Keegi ei pea vaatluse esitamise järel kartma, et nende kelder (loodus)-kaitse alla võetakse ja sinna enam minna ei tohi. Nahkhiirtele sobivad hästi just keldrid, mida inimene kasutab, sest need püsivad talvitumiseks sobivatena.

Vaatlused tuleb edastada 15. märtsiks keskkonnaagentuurile, kasutades Loodusvaatluste nutirakendust. Täpsema juhendi osalemiseks leiab Loodusveebist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles