Kunagine tuumaraketibaas sai uue elu reivipaigana

Tiit Loim
, reporter
Copy
Peopaiga eestvedajad Hennri Kirt (vasakult), Annika Aunapu ja Rain Aunapu (paremal) koos NOËPiga hiljutisel reivil.
Peopaiga eestvedajad Hennri Kirt (vasakult), Annika Aunapu ja Rain Aunapu (paremal) koos NOËPiga hiljutisel reivil. Foto: Egon Bogdanov

Kunagi Valgamaal Vilaskis paiknenud Eesti ainsad maa-aluste stardišahtidega tuumaraketid olid valmis hävitama vaenlasi Lääne-Euroopas. Nüüd on kohalik seltskond sealsesse angaari loonud peopaiga, kus juba peetud kaks eksklusiivset reivi.

Kunagine raketibaas asub Valgast umbes 15 kilomeetri kaugusel. 1960. aastatel rajatud baasis oli ruumi neljale suurele R-12 tüüpi raketile, mille tarbeks olid maa sisse rajatud šahtid. Sellised olid ka Kuuba raketikriisi keskmes. Rakettide lennukaugus oli piisav, et ulatuda Lääne-Euroopasse. Nende termotuumalõhkepea võimsus oli 1,0 või 2,3 megatonni. Võrdluseks: 1945. aastal Hiroshimale heidetud aatompommi võimsus oli 15 kilotonni, Nagasakile heidetud aatompommil 21 kilotonni.

Nõukogude Liidu lõpuga sai aga õnneks läbi ka selliste rakettide aeg ning pärast seda jäid seitsmemeetrise läbimõõdu ja 34-meetrise sügavusega šahtid tühjalt seisma. Nüüdseks on Valga vallavalitsus need ka kinni ajanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles