Vabatahtlikud päästjad panustavad tihti pereelu ja unetundide arvelt

Mati Määrits
, reporter
Copy
Puka vabatahtlike päästjate pealik Heikki Kadaja on siseminister Lauri Läänemetsalt ja päästeameti juhilt Margo Klaoselt (tagaplaanil) kätte saanud päästeteenistuse medali.
Puka vabatahtlike päästjate pealik Heikki Kadaja on siseminister Lauri Läänemetsalt ja päästeameti juhilt Margo Klaoselt (tagaplaanil) kätte saanud päästeteenistuse medali. Foto: Arvo Meeks

Nii Karula kui ka Puka vabatahtlike päästjate eestvedajad Veiko Pormeister ja Heikki Kadaja rõhutavad, et kedagi päästes ei tohi ennast ohtu seada. Mõlemad võtsid teisipäeval Põlva kultuurikeskuses vastu päästeteenistuse medali.

Heikki Kadaja sõnutsi tekkis päris palju ohtlikke olukordi viimatise tormi ajal elektriliinide juures. «Vahel põleb elektritraatide ümbrus lumele vaatamata. Juhtmetele liiga lähedale minek võib aga olla üliohtlik. Ka me ise ei lähe sinna enne, kui oleme saanud sajaprotsendise kindluse, et vool on väljas. Peab ju päästja tagama kõigepealt iseenda ohutuse, sest vaid sel juhul saad teisi aidata,» toonitas ta.

Mõni aasta tagasi läks üks suur koer järvejääle kõndima ja kukkus sisse. Peremees tõttas teda aitama ja vajus samuti läbi jää. «Mõlema päästmiseks kasutasime tookord redelit. Esmalt sai peremees päästerõnga, millest kinni hoida. Koera aitasin mina välja, tõmmates teda rihmast. Kui kohale jõudis ka Tõrva komando, lõppes kõik õnnelikult,» meenutas Kadaja üht tõsisemat juhtumit vabatahtliku päästjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles