Lipu heiskamine on eraisikule südamesoov, mitte kohustus

Tiit Loim
, reporter
Copy
Oma eramaja seinale Eesti lipu heiskamine on kolmel päeval aastas soovituslik, aga siiski mitte kohustus.
Oma eramaja seinale Eesti lipu heiskamine on kolmel päeval aastas soovituslik, aga siiski mitte kohustus. Foto: Arvo Meeks

Kuigi mõnestki allikast võib leida info, et kolmel päeval aastas on eraisikutele riigilipu heiskamine kohustuslik, ei kehti tegelikult praegu sellist nõuet. Eraisikud võivad lipu heisata südame soovil.

Riigikantselei kodulehel on 2024. aasta all kirjas 19 lipupäeva. Nendest enamiku juures on märge, et lipu heiskavad riigiasutused, kohaliku omavalitsuse asutused ja avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Kolmel juhul – iseseisvuspäeva, võidupüha ja taasiseseisvumispäeva juures – on märge: lipud heisatakse elumajadele, ärihoonetele, büroohoonetele. Eesti lipu seaduse viimane versioon ütleb samuti, et iseseisvuspäeval, võidupühal ja taasiseseisvumispäeval heisatakse Eesti lipp elu-, äri- ja büroohoonetele.

Mida aga tähendab mõiste «heisatakse» – on see soovitus või kohustus? Riigikantselei sümboolikanõunik Gert Uiboaed lausus, et trikoloori kasutamise reegleid on täpsemalt selgitatud Eesti lipu seaduse seletuskirjas. «Lipu heiskamine on kohustuslik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustele, samuti avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele. Teistel, sealhulgas eraisikutel, on Eesti lipu heiskamise õigus ja see tähendab, et kohustust ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles