Anu Jõgeva - naine püssi ja punase ristiga

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Unistada tuleb suurelt ja täpselt, ütleb Anu Jõgeva. Unistus oma väikesest majast metsa servas tal mõne aasta eest täitus, kuigi mets on nüüdseks ära raiutud.
Unistada tuleb suurelt ja täpselt, ütleb Anu Jõgeva. Unistus oma väikesest majast metsa servas tal mõne aasta eest täitus, kuigi mets on nüüdseks ära raiutud. Foto: Arvo Meeks

Kui Anu pere kolmanda tütrena sündis, oli pikisilmi poega oodanud jahimehest isa vandunud: kurat, mul pole kellelegi püssigi pärandada. Tüdruku saatust kuduma hakanud nornid (saatusejumalad Skandinaavia mütoloogias) pidasid seda kuuldes aga peenikest naeru, sest elu on Anu Jõgevast (54) vorminud relvakandja, kelle juhtida on Võrumaa kaitseliitlased Mõnistest Värskani.

«Kujutan ette, et kui ma jahimehepaberid ära tegin, keeras isa hauas mõnuga konte,» muigab Anu. See oli aastal 2010, mil Anu Jõgeva alustas oma eluraamatus uut lehekülge, tehes tutvust maailmaga, mis ta nüüdseks jäägitult endasse on imenud.

Kaks aastat varem oli ta kes-teab-kust kätte juhtunud reklaamvoldiku mõjutusel liitunud Naiskodukaitsega ning puhunud kodukohas Vastseliinas sellele organisatsioonile elujõu purjedesse. «See oli tahe kuuluda, tuge ja tunnustust saada, kui oled nurka surutud,» meenutab Anu Jõgeva tollaseid motiive. «Kui elu teeb sellise keerdkäigu ja avastad ühel hetkel, et oled oma nelja lapsega üksi, siis adud, et kui ma nüüd mingi uue asjaga tegelema ei hakka, siis lähen lolliks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles