Tulumaksutagastus võib tuua ebameeldiva üllatuse (1)

Helen Rives
, Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja kantsler
Copy
Helen Rives
Helen Rives Foto: Tiit Mõtus

Tänasest tagastab maksu- ja tolliamet enammakstud tulumaksu. On väga paljudele ülimalt oodatud aeg. Kes ei tahaks olla nende seas, kes enamtasutud tulumaksu tagasi saavad.

Nüüd on üha sagedasem ka küsimus: kas kohtutäitur võib arestida või kinni pidada tagastatava tulumaksu? Jah, võib.

Kui võlgu olev isik on maksu- ja tolliameti (MTA) veebikeskkonnas ära täitnud ja esitanud tuludeklaratsiooni, kuvatakse talle summa, mis on kantud enammakstud tulumaksust kohtutäituri arestinõude katteks. Kui isikul on tegemist rohkema kui ühe kohtutäituriga, näeb ta selle täituri nime, kelle menetluses oleva nõude täitmiseks raha on läinud, kui klõpsab lahti arestinõude detailvaate. Kui areste täidetakse arestimisaktide esitamise järjekorras, siis elatisnõude olemasolul täidetakse seda esmajärjekorras.

Kuigi ajalises mõõtmes võib tegemist olla aegunud nõudega, ei kustu ega kao üldjuhul midagi iseenesest. Kohtutäitur lõpetab aegumise tõttu iseseisvalt seaduse alusel vaid trahvi- ja maksunõuded. Muudes nõuetes peab võlgnik taotlema nõude aegunuks tunnistamist avalduses kohtutäiturile või kohtule.

Kui võlgnik sellel kuul, kui tulumaksutagastus tehakse, sissetulekut ei oma või on see väiksem kui seadusega ettenähtud arestivaba miinimum, tuleb esitada kohtutäiturile avaldus raha tagastamiseks. Otsuse tagastada raha teeb täitur, kui raha on MTAst tema ametialasele pangakontole jõudnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles