Maie Niit pälvis elutööpreemia

LEPM
Copy
Maie Niit tunnustuse vastuvõtmise järel.
Maie Niit tunnustuse vastuvõtmise järel. Foto: Tiit Mõtus

Ärikonsultatsiooni- ja audiitorbüroo EY Eesti aasta ettevõtja galal pärjati esimest korda elutööpreemiaga naisettevõtja – Otepää lihatööstuse Edgar looja ja pikaaegne juht Maie Niit.

Elutööpreemia Otepää lihatööstuse Edgar loojale ja pikaaegsele juhile Maie Niidule andis  üle peaminister Kaja Kallas. Tunnustatu teekond ettevõtjana algas 34 aastat tagasi, ettevõte on pakkunud tööd kohalikule kogukonnale ning tootnud kodumaisest lihast kvaliteetseid ja hinnatud tooteid.

„Maie Niit on tugev ja sihikindel naine, kelle ettevõtja hing pääses õitsele alles siis, kui lapsed olid suureks sirgunud. Loodan väga, et tema lugu on inspiratsiooniks paljudele naistele – kui midagi väga tahta, siis ei tasu oma unistusi vaka all hoida ega arvata, et uueks alguseks on liiga hilja,“ sõnas EY Eesti partner Ranno Tingas. „Maie ise on öelnud, et ta ei ole mitte kunagi halvas tujus. Usun, et ühele ettevõtte omanikule on see üks väärtuslikumaid iseloomujooni. See on miski, mis aitab meeskonda hoida ühtsena ning motiveerib töötajaid eesmärkide nimel pingutama. Maie on ettevõtja, kelle poole vaadata alt üles ja suure austusega,“ märkis Tingas.

„Kui ma alustasin, oli kõik väga erinev. Esimesed sammud olid täis väljakutseid alates tegevusloa saamisest kuni sobiva koha leidmiseni ettevõtte rajamiseks. Aga ma olin alati veendunud, et kui sul on visioon ja sa oled valmis selle nimel töötama, siis on kõik võimalik,“ meenutas Maie Niit ettevõtte algusaegu. „Olin ettevõtte loomise ajal 51-aastane ning selleks ajaks oli mul kogunenud väga palju tarkust, mida oli hea ära kasutada. Kui nägin oma vabrikut lõpuks töötamas, tundsin, et olen tõesti midagi ära teinud.“

Žüriiliige Meelis Atonen tõi välja, et Maie Niidu võime hoida ettevõtet üle 30 aasta edukana, eriti väljaspool pealinna, on imetlusväärne. „See näitab tema ettevõtlikkust, innovatsiooni ja pühendumust. Meil on hea meel näha, et Eestis leidub selliseid silmapaistvaid naisettevõtjaid, kes on ise nullist kõik üles ehitanud.“

85-aastasena jätkab Maie Niit endiselt aktiivset rolli ettevõttes, olles mentor ja inspiratsiooniallikas paljudele, sealhulgas oma miniale Maire Niidule, kes on võtnud nüüdseks üle tegevjuhi rolli. Maie Niidu võime ühendada pereelu ja edukas karjäär on pälvinud tunnustust ka väljaspool ärimaailma, tuues talle 2009. aastal aasta ema tiitli.

Ettevõtja elutööpreemia laureaadi valis sõltumatu žürii, mis koosnes inimestest, kes ise tegelevad igapäevaselt ettevõtlusega: Aavo Kokk (Tartu südalinna kultuurikeskuse juht), Kaidi Ruusalepp (Funderbeam OÜ), Meelis Atonen (Tavid AS), Reet Roos (Inspired Universal McCann OÜ), Viljar Arakas (EFTEN Capital AS), Kärt Siilats (Co-Founder: mojo.capital), Taavi Veskimägi (2C Ventures) ning Kristjan Maruste (Kõu Mobility Group, EY Eesti aasta ettevõtja 2023). Konkursi koostööpartnerid on LHV, Veho Eesti, Creditinfo ja Capital Mill.

Varasemad ettevõtja elutööpreemia laureaadid:

Tiit Kõuhkna, Direct Consulting AS, 2023

Mati Nurs, M ja P Nurs, 2022

Enn Veskimägi, AS Standard, 2021

Illimar Toom, Toom Tekstiil AS, 2020

Jüri Kraft, Sangar AS, 2019

Enn Kunila, NG Investeeringud OÜ, 2018

Mati Vetevool, AS M.V.Wool, 2017

Tiit Vähi, Molycorp Silmet AS, 2015

Enn Meri, OÜ Merinvest, 2014

Madis Habakuk, Estonian Business School, 2013

Endel Palla, AS Harju Elekter, 2012

Raul-Roman Tavast, Roman Tavast OÜ, 2011

Ülo Pärnits, Ülemiste City AS, 2010

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles