Traumakogemusega noori püütakse aidata uuel moel

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valgas toimunud neljapäevalisel koolitusel osales 15 inimest üle Eesti. Paremal Jane Snaith, tema kõrval teine koolitaja Pille Kriisa.
Valgas toimunud neljapäevalisel koolitusel osales 15 inimest üle Eesti. Paremal Jane Snaith, tema kõrval teine koolitaja Pille Kriisa. Foto: Jane Snaith

Valgas asuv Tiina loomemaja täitus hiljuti inimestega, kes võtnud südameasjaks aidata traumakogemusega lapsi ja noori. Kokkutulnute seas oli nii õpetajaid kui ka lastekaitsetöötajaid ja sotsiaalvaldkonna ametnikke, kokku osales neli päeva kestnud koolitusel umbes 15 inimest üle Eesti.

Koolitus põhines USA Texase osariigist alguse saanud TBRI-metoodikal. Nagu selgitas Valgas koolituse läbi viinud Jane Snaith, tähendab see lühend lahtiseletatult inglise keeles väljendit trust-based relational intervention. Eesti keelde võiks selle tõlkida usalduslikel suhetel põhineva sekkumisena.

Snaithi kinnitusel on tegu ühest küljest teadus-, teisalt lapsekesksete sekkumispõhimõtetega. «Need põhinevad tänapäevastel teadmistel aju arengust. Kui täiskasvanu neid põhimõtteid järgib, saab vaimse trauma kogemusega laps või noor hääle, et sõnadega väljendada, mida ta tunneb,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles