Kompostikasti visatud tomatid panid aluse laste ühistööle

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kasvama läinud tomatid kompostihunnikus
Kasvama läinud tomatid kompostihunnikus Foto: Erakogu

Kui kokku saavad juhus, kus kompostihunnikusse visatud tomatid kasvama lähevad, ning sellest sündinud mõte õpetada lastele looduse eluringi, ei jäägi üle muud, kui kogu klassiga näpud mulda pista.

Nii saigi alguse MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus juhatuse liikme Anu Kolgi kompostikastis kasvama läinud tomatite ringkäik uuele elule. «Ja kui Põlva kooli 1.c klassi lapsed õpetaja Eve eestvedamisel otsustasid tomatikasvatusest klassi kevadise uurimistöö teha, saigi loodud oma väike taimekasvatuskeskkond,» rääkis samasse MTÜsse kuuluv Kanni Kallastu.

«Väikesed rohenäpud olid kaasatud nii istutus- kui pikeerimisprotsessi ning toimetasid rõõmuga tubastel mullatöödel. Nädalate jooksul jälgisid lapsed kannatamatult, kuidas võrsed nina mullast välja pistsid. Iga uus leheke pakkus elevust,» kirjeldas Kallastu.

Kui taimed olid piisavalt suured, istutasid lapsed need suurematesse pottidesse, kasutades selle tarbeks jogurti- ja kohupiimatopse. Algas järjepidev taimede eest hoolitsemine.

«Et aga saagikoristuseni läheb veel aega, heegeldasid laste emad neile mõnusalt prisked tomatid, mida väiksed aiahuvilised õppetegevuses ja mängudes kasutada saavad. Tomatite trips-traps-trull on tubaste aiatööde kõrval laste järgmine lemmiktegevus,» lisas Kallastu.

Nii sai alguse õpetlik ja lõbus seiklus, mis algas komposti visatud tomatitest ja kasvas välja suureks looduse eluringi uurimiseks. Kallastu sõnul seisab ka MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus selle eest, et meie elukeskkond oleks jätkusuutlikum. «Toiduraiskamise vähendamine saab alguse oskustest viia kokku looduse eluringi lõpp ja algus ning tahtest kasvatada puhast toitu ise oma koduaias,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles