Haneliste heidutusjaht on lubatud kuues maakonnas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Hanelised teevad  põldudel palju pahandust.
Hanelised teevad põldudel palju pahandust. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

 Keskkonnaamet lubab 15. märtsist 31. maini hanelistele jahti pidada kuues maakonnas, kus viimasel kolmel aastal on linnud kevadel kõige rohkem kahju teinud. Need maakonnad on Põlva-, Harju-, Ida- ja Lääne- Viru-, Jõgeva- ning Tartumaa. Küttida tohib seal suur-laukhane, valgepõsk-lagle ja kanada lagle.

Keskkonnaameti peadirektori Rainer Vakra sõnul on Eestist läbirändavate haneliste populatsioon väga tugevas kasvutrendis ning nende arvukuse tõus on looduskaitseline edulugu. „Liikide kestma jäämise mõistes ei ole heidutusjahil mitte mingit mõju, vaid tegemist on ühe hirmutamise meetmega, et kaitsta Eesti inimeste toidulauda. Näiteks on 20 aastaga suur-laukhane arvukus tõusnud viis korda,“ rääkis Vakra. Küttimine on lubatud üksnes külvatud kultuuriga põllumaadel. Ühelt põllumassiivilt on jahimehel lubatud korraga küttida ööpäevas kuni 10 isendit.

Haneliste heidutusjahti peetakse siis, kui linnud tekitavad põllumeestele suurt kahju. Keskkonnaametit tuleks vastavalt kliimaministeeriumi määrusele kahjude suurusest teavitada. Andmete esitamine keskkonnaametile on eelduseks tulevastel aastatel haneliste ohjamise ja kahjude ennetamise ning hüvitamise otsuste tegemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles