Selgusid õnnelikuks tegevad toidud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Paljusid teevad õnnelikuks kartulitest valmistatud toidud.
Paljusid teevad õnnelikuks kartulitest valmistatud toidud. Foto: Mailiis Ollino

Kolmapäeval tähistati ÜRO peaassamblee ellu kutsutud rahvusvahelist õnnepäeva. Sel puhul uuris Peaasi.ee, mis toidud teevad Eesti inimesi õnnelikuks.

«Toit mõjutab meie enesetunnet ja heaolu,» rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. «Teatud toitude söömine võib tekitada õnnetunnet ka seetõttu, et sellega on seotud meeldivad mälestused. Ka retsepte saatnud inimesed tõid välja, et mõni toit teeb neid õnnelikuks, sest seda on hästi valmistanud mõni lähedane.»

Üleskutsele vastanud tõid enim esile kartuliroogi. Populaarsuselt järgmine oli leib, näiteks ahjusoe leib võiga. Mitu korda mainiti ka kiluvõileiba.

Toidust suurema naudingu saamiseks soovitab Oidermaa proovida päevas vähemalt ühe toidukorra puhul ärksameelset söömist. Seda võiks harjutada nii, et mõtled sellele, kes toidu valmistas, kust selle koostisosad pärinevad, kui paljud inimesed on selle sinu lauale tekkimisse panustanud ja kuidas. Seejärel tasub tähelepanu pöörata toidu värvile ja kujule. Samuti võiks panna silmad kinni ja toitus nuusutada. Samuti seda puudutada.

«Mis häält see teeb, kui toitu mälud? Nüüd keskendu maitsele: milliseid nüansse ja meeldivaid tundeid märkad?» tõi Oidermaa välja juhiseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles