Maarius Suviste: Vene kodanikud valigu Venemaal

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Eile avalikuks saanud viimatise küsitluse järgi toetaks 72 protsenti Eesti vastajatest seda, kui omavalitsuste volikogude valimistel oleks meie riigis valimisõigus ainult Eesti ja teiste Euroopa Liidu riikide kodanikel. Teisisõnu toetab kolmveerand inimestest kolmandate riikide, ennekõike Venemaa kodanikelt valimisõiguse võtmist.

Mittekodanike valimisõiguse küsimus on aastaid loksunud lainetena. Olenevalt sellest, kuidas mõnel erakonnal tuju on või kas on vaja mõne skandaali summutamiseks see teema letti lüüa. Siis räägitakse ja arutletakse, aga sinnapaika see jääbki. Kahjuks.

Kas mittekodanikud, suuresti just Venemaa kodanikud peaksid saama Eesti riigi valitsemises kaasa lüüa ja hääletamistel osaleda? Sellele võib vastata vastuküsimusega. Kui nad ei ole aastate, isegi aastakümnete jooksul näidanud üles soovi õppida selle riigi keelt, kus nad elavad, ja saada selle riigi kodanikuks, siis miks üleüldse peab neile andma otsustusõigust? Otsustagu kõigepealt ise ära, kus olla tahavad.

Ühelt poolt võib tõsi taga olla neil, kes leiavad, et valimisõigus võiks olla Eesti kodakondsuse taotlemise motivaator. Teisalt vaieldakse vastu, kas säärast näilist kodanikuks hakkamist ja näitemängu on ikka vaja etendada, ning öeldakse otse: Vene kodanikud valigu Venemaal.

Viimane suurem diskussioon sel teemal oli siis, kui Venemaa ründas Ukrainat ning meil võtsid maad kõlavad loosungid, et nüüd tuleb küll mittekodanike valimisõigus kohalikel valimistel ära lõpetada. Mis sellest praeguseks saanud on, teame kõik. Mitte midagi. Või mõeldakse siiani küsimuse peale, millised tagajärjed sellel kõik olla võivad? No mida hullu nii väga oodata oleks? Suuresti just Tallinnas ja/või Ida-Virumaal?

Tundub, et sellega ei tahetagi tegeleda ning nagu kombeks, on ebamugavate teemade puhul mugavam lasta neil omasoodu minna. Et küll unustatakse ja varsti päevakorrast maas on.


Nüüd on teema taas päevakorras. Kuid miks seda otsust ära ei tehta, on arusaamatu ning polegi lõpuni täit selgust, kelle taga see seisab. Muidu tundub küll, et valitsuses on kõik eestimeelsed, aga kui vaja seisukoht võtta olulise tulevikku kujundava otsuse suhtes, takerdutakse poliitikasse ja käib üks kuuma kartuli veeretamine. Kui isegi selles teemas ei suudeta üheselt, ühiselt ja jõuliselt otsustada, mida siis veel oodata või isegi karta, kui vaja kiireid küsimusi lahendada?

Tundub, et sellega ei tahetagi tegeleda ning nagu kombeks, on ebamugavate teemade puhul mugavam lasta neil omasoodu minna. Et küll unustatakse ja varsti päevakorrast maas on. Jälle.

Valitsuse koalitsioonileppes on kirjas lause: «Töötame koostöös riigiõiguse ekspertidega välja õigusliku raamistiku Vene Föderatsiooni ja Valgevene kodanike valimisõiguse peatamiseks kohalike omavalitsuste valimistel ilma põhiseadust muutmata.» Nojah, koalitsioonilepe kannatab ju kõike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles