Metsaomanikud panevad kukeseeneistikud mulda

Mati Määrits
, reporter
Copy
Metsaomanikud vaatasid Tõrva lähedal üle ka musta pässikuga nakatatud kaasiku. Vasakul kliimasaadik Deivi Org, paremal Shroomwelli välitööde juht Kaspar Uibokand.
Metsaomanikud vaatasid Tõrva lähedal üle ka musta pässikuga nakatatud kaasiku. Vasakul kliimasaadik Deivi Org, paremal Shroomwelli välitööde juht Kaspar Uibokand. Foto: 2 x Mati Määrits

Mõnigi Shroom­welli Tõrva keskuses ja tootmis­tsehhides laupäeval ringi vaadanud metsaomanik võttis katsetamiseks kaasa kukeseeneeostega rikastatud männiistikuid, et paari aasta pärast pange hetkega maitsvaid seeni täis laduda saaks.

Shroomwelli inovatsiooni- ja kompetentsikeskuse vanemteadlase Andrean Razumovski andmeil pole kukeseenekasvatusega seni veel keegi maailmas tegelenud. Sel kevadel pannakse maha 10 000 istikut ning kümne aastaga on plaanis istutada miljoneid. Eesmärk on kukeseene saagikust kümnekordistada. «Sel kevadel lähevad istikud pigem viljakatele lankidele, mille kõrval sirgub kukeseenemets,» lausus ta.

Lageraiealade kändusid nakatatakse samuti seentega, mis võimaldab seal kasvatada puravikke, mürkleid, porgandriisikaid ja kukeseeni. Shroomwelli juhi Siim Kabritsa sõnul on rohket kukeseenesaaki nende ettevõtte abiga loota kahe aasta pärast. Istikuid soovitas ta panna pigem varjulistesse kohtadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles