Maarja Appo: vägivald võib olla appikarje

, eripedagoog, lapsevanem, Valga linna elanik
Copy
Maarja Appo
Maarja Appo Foto: Tiit Loim

Viimaste nädalate vägivaldsed sündmused Valga põhikoolis ja selle lähiümbruses on tekitanud palju küsimusi. Tunnen, et peame täiskasvanutena võtma vastutuse ja püüdma mõista, kuidas asi on saanud nii kaugele minna. Püüan siinkohal selgitada, mis noori sellise käitumiseni viib. Rõhutan, et järgnev pole õigustus, vaid selgitus.

Mõtle, kui sa ei tunneks end vajalikuna ega kuhugi kuuluvana. Puudub turvaline kodukeskkond, kus kellegi poole oma murede ja rõõmudega pöörduda. Sind saadavad hirm ja ebakindlus tuleviku ees, pettumus inimestes ja lõpuks ka iseendas. Mida sa teeksid? Kuidas ennast aitaksid?

Sotsiaalsete, emotsionaalsete ja käitumishäiretega (SEK) õpilased sageli nii ennast tunnevadki. Kui õpilasel ei ole turvalist kodu- ja perekeskkonda, mõjutab see nende käitumist ka mujal, näiteks koolis. Igal käitumismustril on kindel põhjus ning turvatunde puudumise tõttu on õpilased omandanud ebasobivad, võib öelda isegi anti­sotsiaalsed käitumisviisid, et tulla toime endas toimuvaga. Käitumine võib olla suunatud nii enda sisse, muutes õpilase vaikseks ja endassetõmbunuks, kui ka välja, avaldudes trotsliku käitumise ja agressiivsusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles