Kultuuripealinnade võro, seto, mulgi ja saami noorteprogramm sai hoo sisse

LEPM
Copy
Võro, seto ja mulgi kultuuri taustaga noored ning nende juhendajad esmakordsel kokkusaamisel,
Võro, seto ja mulgi kultuuri taustaga noored ning nende juhendajad esmakordsel kokkusaamisel, Foto: Tartu 2024

Nädalavahetusel said Tartus esmakordselt kokku võro, seto ja mulgi kultuuri taustaga aktiivsed noored, kes osalevad Euroopa kultuuripealinnade Tartu 2024 ja Bodø 2024 koostöös.

Aasta aega vältav koostöö annab seto, võro, mulgi ja saami noortele võimaluse kogemusi vahetada, üksteiselt õppida ja eestvedamisoskusi arendada. Programmi raames on osalevatel Lõuna-Eesti noortel võimalus külastada saami noori Põhja-Norras Euroopa kultuuripealinnas Bodøs ja omakorda võõrustada saami noori Lõuna-Eestis.

Noored saavad ülesande luua koostööna näitus ja digikogumik, mis tutvustab häid näiteid noorte osalusest ja kaasamisest omakultuuri edendamise ettevõtmistes mõlemas riigis.

“Rahvusvahelistes ettevõtmistes on setod, võrokesed ja mulgid ennegi osalenud, kuid sellist, kus kõigi kolme Lõuna-Eesti väikerahva noored üheskoos tegutsevad, ei ole olnud. Meie ootus on tuua rohkem noori võro, seto ja mulgi kultuuri arendustegevuste juurde,” ütles Tartu 2024 Lõuna-Eesti tegemiste haldur Kadri Laanmets.

Esmakohtumise tagasisidena jagasid noored heameelt, et saavad teiste noortega omas keeles kõnelda ja kogemusi vahetada ning unistati juba Lõuna-Eesti väikerahvaste noori ühendava katusorganisatsiooni loomisest. “Lisaks sellele, et kohtumiste käigus saavad noored uusi teadmisi teiste kultuuride kohta, on vähemalt sama oluline võimalus sügavamalt ka oma kultuuri süveneda,” lisas Laanmets.

Kokkusaamisel olid noortega koos arutlemas ka võro, seto ja mulgi kultuuriinstituutide, Tartu 2024 ja Tartu 2024 Tartu Maailmaülikooli esindajad.

Noorte kokkusaamisi rahastab Euroopa Liidu Erasmus+ programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles